Buenos Aires Yeme İçme Rehberi: Doymak Yok Yola Devam

Buenos Aires ArjantinEğer Buenos Aires gezi rehberimizi okumuş bulunduysanız Arjantin ile acayip bir duygusal bağ içinde olduğumuzu aşağı yukarı fark etmişsinizdir. Bu duygusal bağın oluşumunda insanının, havasının, atmosferinin etkisi ne kadar büyükse, yeme içme kültürünün etkisi de o denli büyük oldu. Dünya mutfağından yeni lezzetler denemeye açık bir bireyseniz zaten Arjantin mutfağı sizi son derece mutlu edecektir. Yok kardeşim, ben öyle her bulduğumu deneyemem diyorsanız hiç fark etmez, çünkü Arjantin mutfağı sizi yine çok mutlu edecektir. Gördüğünüz gibi şu an bu yazının geri kalanını hiç okumasanız bile size “oh be” dedirtecek bir sebep verdik. Fakat bizce okumadan geçmek yok, yola devam, aşağıda size çok güzel şeyler anlatacağız. Buenos Aires yeme içme rehberi ellerinizden öper!

Uyarı: Açken okursanız buzdolabının önünde geçireceğiniz dakikalardan biz sorumlu değiliz.

Arjantin sınırları içindeyken denemeden geçmemeniz gereken birkaç leziz şey var. Türkiye’deki restoranların menülerinde bile sık sık görmüş olabileceğiniz Arjantin Steak kesinlikle listenin başında geliyor. Dünyanın en çok sığır eti tüketen 2. ülkesi olarak bu konuda gerçekten inanılmazlar ve Buenos Aires’te geleneksel (en büyük olayı kömür ateşi üzerine yapılıyor olması) Arjantin usulü et yiyebileceğiniz çeşit çeşit Parilla adı verilen restoranlar mevcut. Bu restoranlar gayet geniş bir yelpazeye sahip, gidip oldukça uygun fiyatlısında inanılmaz lezzetli et çeşitleri de yiyebilirsiniz, pahalı olan bir versiyonunda beklentinizi yüksek tutmanıza rağmen sıradan bir şeyle de karşılaşabilirsiniz. Evet nereyi seçtiğinizin önemi büyük, biz de bu noktada aşağıda önereceğimiz yerlere kefiliz.

Empanada Bir diğer Arjantin klasiği olan Empanada, aslına bakarsanız inceden bizim çiğ börekten hallice bir atıştırmalık. Arjantin’de gerek sokak yemeği formatında, gerek restoranlarda pek çok çeşidine denk gelebilirsiniz, ancak son derece deneyimli Arjantinli Emine Beder terk annelerden öğrendiğimize göre orijinalinin ortalama bir Hobbit eli boyutunda olması gerekiyor. Evet tamam, ölçü birimimiz biraz tuhaf olabilir, ancak ellerinizin dev gibi olup olmadığını bilemeyeceğimiz için böyle bir örnek vermeye karar verdik. Genellikle etli, tavuklu ve sebzeli versiyonlarıyla denk gelebileceğiniz caaağğğnım Empanada’nın en kötü versiyonu bile tabii ki bir şekilde güzel. Kaçırmayınız, sokakta görünce bir atımlık alınız, en seksi Empanada fotoğrafları için tıklayınız. Şaka şaka, aşağıda nerede yiyebileceğiniz anlattık.

Efenim tuzluları gömdükten sonra tatlı bir kapanış yapmayı tabii ki hak ediyorsunuz. Bunun için, içinde uyumak isteyeceğiniz meleklerden yapılmış Dulce de Leche’yi kesinlikle kaçırmıyorsunuz. Kendisi süt reçeli olarak da nitelendiriliyor, ancak reçelden daha koyu kıvama sahip, hatta hafiften karamelimsi bir havası olduğunu bile söyleyebiliriz. Aslına bakarsanız bu müthiş şeyle Güney Amerika genelinde bol bol karşılaşabiliyorsunuz, dolayısıyla kendisini hangi ülkenin sahiplendiğini tam anlayabilmiş değiliz. Zaten biz de Hatice’te değil neticeye bakarız, kiminse kimin, en azından oralarda bizim Yunan kankalarımızla aramızda dönen baklava meselesine dönmemiş olmasını takdir ediyoruz. Dulce de Leche Arjantin genelinde öyle popüler ki, kendisiyle yapılmış 31234 çeşit tatlı, dulce de leche’li frappucino, yok efendim dulce de leche’li likör bile bulabilirsiniz. Bu denemelerin en güzeli kesinlikle Alfajores isimli bir kurabiye şeklini alması ile sonuçlanmış, onu da yemeden gelmezsiniz artık. Hatta gelirken bize de bir paket getiriverin mümkünse. Afiyet bal şeker olsun.

Dulce de Leche Buenos AiresTüm bu yemek maratonunun ardından geriye kalan tek göreviniz, aslında tam olarak Arjantin’e ait olmayan, ancak tüm Güney Amerika’yı kasıp kavurmuş olması nedeniyle burada da bol bol karşılaşacağınız Pisco’yu denemek. Pisco bir Brandy çeşidi ve kökeni Şili&Peru tarafları olarak biliniyor. Ancak oralara gitmeyecekseniz gayet güzel versiyonlarını Buenos Aires’te de deneyebilirsiniz. Pisco’nun en popüler tüketiliş biçimlerinden biri Pisco Sour adı verilen bir kokteyl. Güney Amerika genelinde birçok yerde yalnızca Pisco Sour çeşitleri sunan mekanlar bile görebiliyorsunuz. İçinde yumurta akı olduğu gerçeğini sizden saklayacak değiliz, sonra kötü yapılmış bir versiyonuna denk gelirseniz bizi suçlamayın.

Şimdi gelin Buenos Aires yeme içme rehberimizin restoran önerileri kısmına geçelim, bunca yeme içmemiz sizin de işinize yarasın.

Don Julio

Sıkı durun, çünkü Buenos Aires yeme içme rehberimize hardcore bir giriş yapıyoruz. Eğer Buenos Aires’te çok iyi bir Parilla’da, çok iyi bir Arjantin steak yemek istiyorsanız ne yapıp ne edip gitmeniz gereken yer kesinlikle Don Julio. Bakın yazarken bile bir fazladan salya salgılama durumu, bir uzaklara dalma hali geliyor bize, öyle böyle değil. Turist&lokal karışımı bir kitleye sahip olan Don Julio, et konusunda kesinlikle şehrin en iyilerinden biri olarak biliniyor. Bu sebeple yer bulma meselesi biraz sorun olabiliyor. Mümkünse önceden rezervasyon yapın. Olur da yer bulamazsanız Arjantin halkının yemeği oldukça geç saatlerde yeme (saat 23:00 sularına yemeğe oturmak bile garip değil öyle düşünün) alışkanlıklarından yararlanarak mekana 18:00-19:00 sularında giderseniz, son anda yer kapma ihtimaliniz de olabilir.

Adres: Guatemala 4699

Arjantin SteakLa Cabrera

Oldu da Don Julio’da yer bulamadınız ya da et yemelere doyamadınız ve farklı bir Parilla denemek istiyorsunuz, hemen yolunuzu La Cabrera’ya çeviriyorsunuz. Doğruya doğru, tabii ki bir Don Julio değil, ancak bu kesinlikle başarısız olduğu anlamına gelmiyor. Eğer siz oradayken şefleri restoranı sabote etme kararı falan almış olmazsa, şu ana kadar et yediğiniz birçok et restoranından kat kat daha başarılı olacağının garantisini verebiliriz. Aklınızda bulunsun, La Cabrera’ya ait karşılıklı iki mekan var. Birinde yer bulamazsanız diğerine gidebilirsiniz, ikisi farklı yerler değil, kandırılmıyorsunuz, panik yok. 16:30 ile 20:30 arası kapalı olduğunu da hatırlatalım. Erken yemek yemediklerini söylemiştik.

Adres: Jose Antonio Cabrera 5099

Olsen

Buenos Aires’tesiniz, et yemekten sıkıntı basmış olabilir, normaldir. Merak etmeyin, burada o kadar çok alternatifiniz var ki, herhangi bir şeyden sıkılma ihtimaliniz yok! Mesela acayip tatlı bir ortamda İskandinav & Güney Amerika mutfaklarının karışımını sunan acayip bir deneyim yaşamak isterseniz Olsen bu aralar aşırı popüler. Bu iki mutfak nasıl bir araya geldi, biz olsak onca mesafeye yarı yolda vazgeçerdik diye düşünmüş olabilirsiniz, biz de düşündük. Ancak iyi ki böyle bir girişimde bulunmuşlar, ortaya bayağı ilginç bir şey çıkmış. Her yeri deliler gibi övmediğimizi biliyorsunuz, Olsen’in yemeklerine Arjantin hipsterlarının vurulduğu kadar vurulmadık, ancak yine de gerek ortam, gerek kokteyllerin güzelliği nedeniyle bize bir akşamınızı kesinlikle burada geçirebilirsiniz.

Adres: Adres: Gorriti 5870

Buenos Aires Yeme İçmeCasa Saltshaker

Arjantin’de, özellikle Buenos Aires genelinde acayip bir akım var: Puertas Cerradas. Yani? Yani “Closed-door Restaurants”. Yani? Ev yemeği konusunda nam salmış kimselerin, hatta pek çok profesyonel şefin evlerinde, salonlarında, bahçelerinde, özetle kendilerine ait özel alanlarda size yemek hazırladıkları, kapalı kapı restoranları olarak da bilinen acayip bir sistemden bahsediyoruz. Bu gizli restoranlar tahmin ettiğiniz üzere ne servis iznine, ne de alkol ruhsatına sahipler. Ancak kimse sorun çıkarmadığından ötürü Buenos Aires şu an bu konuda nam salmış durumda ve yüzlerce seçenek mevcut diyebiliriz. Amatör ya da profesyonel bir şefin evine küçük gruplar halinde gidiyorsunuz, masada sohbet muhabbet bir şekilde yaptığı yemekleri yiyor, yeni insanlarla tanışıyor, ilerleyen saatlerde şefle kankaya bağlıyor, sonra da normal bir restorandaymışçasına hesabınızı ödeyip çıkıp gidiyorsunuz.

Casa Saltshaker tam olarak yukarıdaki konsepte sahip. Tatlı bir çift tarafından işletiliyor. (Aslında işletiliyor demek garip geliyor, çünkü evlerine gidiyorsunuz) Yiyeceğiniz içeceğiniz ne varsa dönemine ve neyin taze olduğuna göre değişiyor. Genellikle çorbadan başlayıp tatlıya kadar uzanan “5 course” bir yemekten bahsediyoruz. Şarap eşleştirmelerinden, verdikleri küçük aperatiflere kadar her şey tamamen onların kontrolünde. Aklınızda bulunsun, eğer gidecek olursanız ve herhangi bir şeye alerjiniz varsa mutlaka önceden belirtin, daha önce bu konuda sıkıntı çıktığını duyduk.

Adres: Recoleta Bölgesi, Pres. J.E. Uriburu 1114, Pena & Pacheco de Melo arasında.

Snatch Bar

Yukarıdaki örneklerimizden yola çıkarak Palermo bölgesindeki restoran çeşitliliğini fark ettiyseniz, şimdi sizi Palermo’nun biraz daha farklı bir bölgesine götürebiliriz. Snatch diğer söylediğimiz yerlere kıyasla biraz daha sakin kalıyor. Aslına bakarsanız biraz daha mahalle kafesi havası olduğunu bile söyleyebiliriz. Adının bar olduğuna bakmayın, gayet lezzetli yemekler de yapıyorlar. Özellikle buraya gidin demiyoruz ama, eğer civardaysanız bir seçenek olarak değerlendirebilirsiniz. Ayrıca ödüllü barmenleri ve bu sebeple gayet lezzetli kokteylleri olan bir mekan. Sakin bir akşam geçirmek istiyorsanız oluru var diyelim.

Adres: Humboltd 1654

Pizzeria GüerrinPizzeria Güerrin

Arjantin genelinde çok fazla İtalyan göçmen var. Bu sebeple İtalyan kültürünün şehir genelinde çok yayın olduğunu görebilirsiniz. Bu durumun bir getirisi olarak da Buenos Aires’te bol bol pizzacı var ve aralında en ünlüsü kesinlikle Pizzeria Güerrin. Öyle şık, gösterişli bir yer beklemeyin, gayet pideci terk bir mekan. Ancak gidip yalnızca etraftaki masalara şöyle bir göz gezdirirseniz bile neden bu kadar nam saldığını anlayabilirsiniz. Burada düşmemenin gereken tek hata dilim pizza yemek. Çünkü asıl olayları kesinlikle bütün pizza, dilimler son derece uyduruk. Bir de empanada denemek isterseniz girizgahı burada oraya karışık bir empanada tabağı (öyle bir şey yok tabii ki, hepsinden söyleyin işte) yaptırarak yapabilirsiniz.

Adres: Av. Corrientes 1368

Farinelli

Farinelli Buenos Aires’in zenginli bölgesi Recoleta’da küçük, tatlı bir kafe. Oldukça lokal bir yer, öyle özellikle turistlerin akın edeceğini cinsten bir yer değil. Eğer hızlıdan bir kruvasan odaklı kahvaltı yapmak, ya da ev yapımı acayip lezzetli tatlılar denemek ve güzel kahve içmek isterseniz bu bölgedeki geziniz esnasında kesinlikle uğrayabilirsiniz. En iyi oldukları konuyu söylersek belki daha da çok ilginizi çekmeyi başarırız: Alfajores!

San Telmo Mercado Buenos AiresMercado de San Telmo & Coffeetown

Buenos Aires gibi büyük bir şehirde turist olduğunuz zaman, bir taşla iki kuş vurmanın değerini daha da iyi anlıyorsunuz. Yani? Hem şehrin en eski bölgelerinden biri olan San Telmo’nun kapalı pazar alanı olan Mercado de San Telmo’yu görüyorsunuz (bir de Pazar günleri sokağa kurulan alan var, onunla karıştırmayın) hem de onun tam orta yerinde bulunan Coffeetown’da kaliteli kahve içiyorsunuz. Üstelik çalışanları İngilizce bildiği için kendilerine şehirle ve Pazar yeriyle ilgili bol bol bilgi alabilirsiniz. Özellikle Pazar günü çılgın bir kalabalıkla karşılaşabilirsiniz, ancak San Telmo’nun olayı bu, onu da idare edeceksiniz artık.

Adres: Bolivar 976

La Continental

Hazır San Telmo’ya kadar gelmişken burayı es geçmeyelim. Dışarıdan baktığınızda son derece turistik göründüğü için pek de dikkatinizi çekmeyecek La Continental, aslında tahmin ettiğiniz gibi bir yer değil. Aksine, lokallerin de sık sık geldiği, hem pizzaları hem de Empanada’sı çok başarılı bir mekan. Empanada’ların lezzet oranı ne kadar yüksekse, ebatları da o denli küçük olduğu için özellikle etli olanından bol bol sipariş verip 10 dakikalık bir über mutluluk simülasyonuna girebilirsiniz. Tüm bu sürecin sonunda mekanın neden o kadar dolu olduğunu, neden kapının önünde kuyruklar oluştuğunu falan da anlamlandırmış olursunuz.

Adres: Defensa 701

El AtaneoEl Ataneo

El Ataneo’yu bu listeye eklemiş olmamızın sebebi aslında ne muhteşem tatlıları, ne efsane kahveleri, ne de başka bir yenilebilir şey. Öncelikli sebebi kesinlikle çok güzel bir kitapçı olması. Hem görsel olarak, hem de çeşitlilik açısından gerçekten “ah şundan İstanbul’da da olsa!” dedirtecek cinsten bir yer olduğu için, bu kitapçının kafesinde vakit geçirmek bizce bayağı hoşunuza gidebilir. Kitap konusuna gelecek olursak, çoğunlukla İspanyolca, ancak İngilizce konusunda da pek çok seçeneğiniz olduğunu söyleyebiliriz.

Adres: Av. Santa Fe 1860

Del Viento

Del Viento Buenos Aires sokaklarında aylak aylak dolanarak keşfe çıkmışken, yalnızca kahve odaklı olması nedeniyle dikkatimizi çekmiş bir mekan. Temelde 4 kahveye odaklanıyorlar; Brezilya, Peru, Kolombiya ve Nikaragua. Kahvenizi sipariş verirken bu dörtlüden istediğinizi seçiyor ve kahvenizin ne şekilde yapılmasını istediğinize karar veriyorsunuz. Biz söz konusu kahve olunca kontrolü kaybedip hepsini denedik ve gerçekten şehirdeki en iyi kahvecilerden biri olduklarının garantisini verebiliriz. Tek kötü yanı eviniz için kahve alamıyor olmanız ve o lezzeti geride bırakmak.

Adres: Republica Arabe Siria 3037

Arjantin KahveOui Oui

Hem kahvaltı için, hem de öğlen atıştırmalığı için gidebileceğiniz Oui Oui, adından da anlayabileceğiniz üzere tatlı bir Fransız kafesi konseptinde. Ancak menü içeriği o şekilde gelişmemiş, yani gidip de Fransız mutfağından tatlar bulmayı beklemeyin. Çoğunlukla sandviçler, tatlılar, farklı çay çeşitleri ve kahve üzerine kurulu bir mekan. Tatlılar konusunda oldukça iddialılar, akşam saatlerine doğru birçoğunun tükendiği bile oluyor. Mousse de Dulche de Leche yaptıkları bir güne denk gelirseniz ALLAH AŞKINA yemeden dönmeyin, biz Türkiye’ye döndük, hala onu konuşuyoruz.

Adres: Nicaragua 6068

Malvon

Eğer güne iddialı bir kahvaltı ile başlangıç yapamayınca bütün gün ortalıkta terör estiriyorsanız sakinleşin ve Malvon’a doğru ilerleyin. Kahvaltı ve brunch konusunda ön plana çıkan mekanda yumurtalar, baconlar, pancakeler ne arıyorsanız var. Üstelik porsiyonları o kadar büyük ki, bizce önündeki yemeği bitirebilenlere özel bir ödül falan versinler. Bir alternatif olarak başka bir zaman diliminde yolunuz buraya düşerse kokteyl çeşitleri ve yemekler de mevcut. Ayrıca İngilizce bilen çalışanları olması da Arjantin sınırları içinde bir artı olarak kabul edilebilir.

Adres: Serrano 789

Buenos Aires BeerFloreria Atlantico

Buenos Aires’te işleri gizli tutmayı seviyorlar. Floreria Atlantico da bu durum bir getirisi olarak ortaya çıkmış harika bir restoran&kokteyl bar. Dışarıdan bakınca bir çiçekçi olduğunu düşünebilirsiniz, ancak keşfetmeyi başardığınız takdirde bayağı lezzetli bir kokteyl menüsü ile tanışıyorsunuz. Tabii ki başarılı oldukları için artık pek de “gizli” sayılmazlar, dolayısıyla gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız. Aksi takdirde uzuuun bir süre sırada beklemeniz gerekecektir.

Adres: Arroyo 872

Soria

Gizli bar konseptini sevdiyseniz Soria genç kesimin daha çok ilgi gösterdiği bir başka gizli bar. Dışarıdan bakınca renkli bir duvar ve esrarengiz bir kapıdan ibaret. Ancak sırf önündeki kuyruktan içeride bir işler döndüğünü anlayabilirsiniz. Çok orijinal kokteyller ya da ekstrem bir şey vaat etmiyor, ancak Çarşamba gecesi yolunuzu buraya düşürürseniz yeni insanlarla tanışacağınızın ve çok eğleneceğinizin garantisini verebiliriz. Çünkü Çarşamba geceleri Soria’da “International Night” gibi bir etkinlik düzenleniyor. İçeride minik bayrak sticker’larının bulunduğu bir masa var, geldiğiniz ülkenin ya da konuşabildiğiniz dillerin bayraklarını üstünüze yapıştırıyorsunuz ve bu bayraklardan yola çıkarak anlaşabileceğiniz insanlar ile tanışıyorsunuz. Şahane konsept değil mi?

Adres: Gorriti 5151

Buenos Aires Gece HayatıSheldon Jazz Bar

Biraz daha sakin bir akşam geçirmek isterseniz müziğe kapılmamız sonucu bizi içine çeken Sheldon Jazz Bar’a bayılırsınız! Küçük bir avlusu ve sahnesi bulunan mekanda akşamları lokal caz grupları çıkıyor, kokteyller güzel, ortam sevimli, kitle şahane. Üstelik mekana ait küçük bir plak dükkanı da var ve hem mekanda dinlediğiniz grupların, hem de Arjantinli çeşit çeşit sanatçının plaklarını satın alabilirsiniz. Rezervasyon yaptırmak zorunda değilsiniz, ancak masa bulma meselesi biraz şans eseri gelişiyor, çünkü genellikle kalabalık. Ayrıca plak dükkanında çalışanlar tuhaf bir şekilde “3 Hürel” hayranı çıktılar, gidince “Tres Huğğreel” derseniz anlarlar. He bunu söyleyip de nereye varacaksınız onu biz de bilmiyoruz tabii.

Buenos Aires RestoranlarıBuenos Aires Yeme İçme İpuçları

-Restoranlar için rezervasyon yaptırırken İngilizce konuşan birilerini bulmak konusunda sıkıntı çekebilirsiniz. Bu noktada bizim gibi korkunç bir İspanyolca ile dil katliamı yapmak istemezseniz ikinci seçeneğimiz olan restoranların web sitelerinden rezervasyon yapma tekniğini kullanabilirsiniz. Hepsine böyle bir seçenek yok, ancak yine de işleri kolaylaştırmak açısından sitelerini kontrol etmekte fayda var.

-Yukarıda söyledik, bir kez daha söylüyoruz, Buenos Aires’te yemekler kesinlikle geç saatte yeniliyor. Akşam 10’da masaya oturursanız bu durumu 7’de oturmanızdan daha normal karşılayacaklardır. Erken giderseniz şakır şakır İspanyolca konuşuyor olsanız bile çok yüksek ihtimal turist olduğunuzu anlayacaklardır. Bu durum ilk etapta biraz absürd gelebilir, ancak gününüzü rahat rahat kullanmak açısından aslında bayağı iyi oluyor.

-Birçok restoranda 16:00 – 20:00 arası kapalı olma durumuyla karşılaşabilirsiniz. Gitmeyi kafaya koyduğunuz bir mekan varsa hangi saatlerde açık olduğunu özellikle kontrol etmekte fayda var.

-Buenos Aires gece hayatı konusunda çeşitlilik arıyorsanız özellikle Plaza Serrano ve Plaza Armenia civarında yoğun bir bar/pub çeşitliliği var ve her tipte yer bulabilmeniz mümkün. Özellikle yaz aylarında oradaysanız bu iki meydan ve civarındaki sokaklarda içki içen ve eğlenen insanlar göreceksiniz, artık neresi ilginizi çekerse.

-Güney Amerika ile ilgili daha fazla ipucu isterseniz sizi şu yazımıza alalım.

 

1 Comment

  • Önerileriniz için çok teşekkür ederim. Bir kaç mekan dışında yeme-içme mekan önerileriniz çok başarılıydı. Hemen hemen hepsini denedim ve kesinlikle bir pişmanlık yaşamadım. Ayrıca gezimin çok başarılı, rahat, kolay ve sıkıntısız geçmesini (yeme-içme kısmı benim için çok önemlidir) sağladınız. Arjantine yolu düşecek arkadaşlara kesinlikle bu bölümde yazılan rehbere uymalarını tavsiye ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir