Doymak Bilmeyenler İçin Viyana Yeme İçme Notları

Bol detaylı, bol müzeli, bol gezmeli Viyana gezi rehberimizi bitirdikten sonra sıra geldi Viyana yeme içme rehberimize. Bizi az biraz tanıdıysanız gittiğimiz her şehirde gezilecek görülecek yerlere önem verdiğimiz kadar yeme içme konusunda da çılgın bir tutkumuz olduğunu fark etmişsinizdir. Hal böyle olunca Viyana için de detaylısından bir rehber ortaya çıkarmak bizim açımızdan pek de zor olmadı.

Viyana müze ve saray konusunda sunduğu çeşitliliği yeme içme konusunda da sunduğu için şehrin sizi bu açıdan da pek mutlu edeceğini söyleyebiliriz. “Zaten 4-5 günde nasıl bu kadar yediniz kardeşim?” diye düşündüyseniz onun açıklaması da aslında tam olarak bu oluyor. Doğru yerleri bildikten sonra şehrin yalnızca şinitzel, bira, elmalı turta üçlüsünden ibaret olmadığını siz de göreceksiniz. Gerçi ondan ibaret olsaydı da bu konularda çok iyi oldukları için gayet mutlu yaşayabilirdiniz, olsun biz alternatifler sunmadan geçmeyelim.

Viyana Yeme İçme

*Joma

Viyana’da yaşayan ve zevklerine güvenebileceğimizi düşündüğümüz birçok kişinin akın edip durduğunu gördüğümüz Joma özellikle akşam yemeği açısından tam bir nokta atışı. Hem yemekleri çok başarılı, hem ortam gayet keyifli ve hareketli, hem de kokteylleri çok lezzetli. Şinitzelleri aşağıda anlatacağımız Figlmüller efendi ile yarışacak cinstan desek abartmış olmayız. Yok biz yemek yemeyeceğiz diyorsanız bar kısmında da takılabilirsiniz. Gin Basil, Honolulu Juicer, Passion Dream kokteyllerini mutlaka deneyin, hala burnumuzda tütüyorlar.

Adres: Hoher Markt 10-11

*Naschmarkt

Naschmarkt’ı modern bir pazar yeri olarak tanımlayabiliriz. Aslında buranın kökeni taa 1700’lü yılların sonlarına kadar dayanıyor. O zamanlar daha küçük çaplı, günlük, taze ürünlerin satıldığı bir pazarmış. Günümüzde ise modern bir pazar yeri olmakla kalmıyor, aynı zamanda genç kesimin de bölgeye ilgisini çekmek için birçok restoran ve kafeye de ev sahipliği yapıyor. İçinde birçok farklı ülkenin mutfağını deneyimleyebileceğiniz çeşit çeşit mekan var ve özellikle Cumartesi günleri bit pazarının da kurulmasıyla bayağı keyifli ve kalabalık bir ortam oluyor. Şayet kış aylarında gidiyorsanız Viyana genelinde olduğu gibi burada da hayat 23:00 sularında bitmeye yakın oluyor, ama yazın giderseniz biraz daha neşeli bir ortama denk gelebilirsiniz.

Figlmüller Vienna
*Figlmüller

Viyana’nın olmazsa olmaz turistik aktivitelerinden birisi tabii ki şinitzel yemek. Fakat vay ben turistik yer istemem, klişe bende baş dönmesi yapıyor demeyin, çünkü her klişe kötü değildir! Bu deneyimi yaşamak için tabii ki öncelikle mümkünse birkaç gün öncesinden rezervasyon yapıyorsunuz ve böylece kapıda ekmek kuyruğunda gibi çaresizce beklemeden haters gonna hate diyerek içeri giriyorsunuz. Akabinde et, tavuk veya domuz şinitzel seçeneklerinden birini seçiyorsunuz ve ortaya da bizim için bir adet Wiener Tafelspitz (Kendisi Viyana’ya özgü lezzetli bir et yemeği) söylüyorsunuz. Figlmüller’in şahane patates salatasından söylemeyi de unutmuyorsunuz. Aslında bir önceki Viyana’ya ayak basışımızda gerçekleşen Figlmüller deneyimimizi düşününce “Figlmüller çok bozdu…” muhabbeti çevirmeye çok meyilliyiz ama, bozmuş haliyle bile yediğimiz birçok şinitzelden çok daha iyi olduğu kesin.

Adres: İki restoranları var. Wollzeile 5 ve Backerstrasse 6. Rezervasyonunuzu hangisine yaptığınızı karıştırmayın.

*Labstelle

Organik olan her şeyi elimizden alıp sonra 8 katı fiyata sağlıklı ürün diye pazarlamalarından mütevellit bu organik ürün sevdası yalnızca Türkiye sınırları içinde geçerli değil, Viyana’ya da uğramış. Labstelle de aslında tam olarak bu akımın parçası denilebilir. Tatlı bir ortamı ve kitlesi var, özellikle bu aralar oldukça popüler bir mekan olduğu için rezervasyonsuz gitmek pek de doğru olmaz. Ancak tıka basa doymak niyetindeyseniz sizin açınızdan pek de doğru bir fikir olmayabilir, zira dev tabak küçük yemek kombinasyonunun öyle durumlarda ne kadar sinir bozucu olabildiğini biliyoruz. Menüleri sık sık güncelleniyormuş, dolayısıyla gittiğiniz döneme göre seçim yapmanız gerekiyor. Biz organik tavuk, Lamb Shoulder ve Mac and Cheese denedik, pek bir olayları olduğunu söyleyemeyeceğiz. Kokteylleri ise son derece ortalama.

Adres: Lugeck 6

 

Bitzinger Viyana
*Bitzinger

Bitzinger Viyanalıların favori gece atıştırmalığı. Evet yer yer döner yemeye çalıştıkları da oluyor, ancak çoğunlukla gece dışarı çıktıktan sonra soluğu bir sosisli standı için fazla cafcaflı ve havalı olan Bitzinger’de alıyorlar. Burada birçok seçeneğiniz mevcut, ancak en güzeli tabii ki söylerken bile aklımızı alan içi peynir dolgulu sosis. Gecenin körüne kadar açık olduğu için burayı gün içinde değil, akşam dışarı çıkmalarından sonra değerlendirebilirsiniz. Tabii isterseniz opera binasına çok yakın olduğu için operaya gitmeden önce sosisli yiyerek çok acayip bir ikilemin içine de düşebilirsiniz. Bizden Türk çalışana selam söyleyin, o mesajı alır.

Adres: Augustinerstrasse 1

*Ulrich

Viyana’da tek bir uzun soluklu kahvaltı yapma hakkınız varsa seçiminizi kesinlikle Ulrich’ten yana kullanın! Burası size kahvaltı konusunda pek çok alternatif sunabilecek, özellikle brunchları ile nam salmış bir mekan. Yediğimiz her şeyden çok memnun kalmakla birlikte, tipik Türk insanı olarak “şöyle ortaya da bir şeyler söyleyelim” ihtiyacımızı da mükemmel şekilde giderebilecek bir menüye sahip oldukları için burayı ayrıca sevdik. Özellikle hafta sonları çok kalabalık olduğu için birkaç gün önceden rezervasyon yapmakta fayda var. Bu arada, illa ki kahvaltı için gitmek zorunda değilsiniz, öğlen yemeği ya da akşam üstü içkisi için de güzel bir tercih.

Adres: St Ulrichsplatz 1

Viyana Yeme İçme
*Figar

Figar bizim Viyana’daki mutlulukla çok ilgisi olan ilk kahvaltımızı yaptığımız yer olarak “gezinin ilk günü heyecanı” ile ekstra sempati beslediğimiz bir mekan oldu. Bu konuda yalnız olmayacağız ki gittiğimiz anda da rezervasyon yaptığımıza şükrettik, çünkü zaten küçük olan mekanda adeta bir izdiham yaşanıyordu, dolayısıyla özellikle hafta sonu rezervasyonsuz giderseniz bayağı uzun süre bekleyebilirsiniz. Kahvaltı menüleri gayet geniş, garip bir şekilde menemen bulabilmeniz bile mümkün. Bu civarda bir yerleri gezmeden önce ziyaret edebilirsiniz.

Adres: Kirchengasse 21

*Kix

Kix gece sapıtması öncesi kokteyl içmelik bir kokteyl bar. Çok da taşkın olmayan bir kalabalık ile birlikte, arka planda sessiz film gösterimleri eşliğinde gayet lezzetli kokteyller içebileceğiniz bir mekan. Ayrı bir cin menüleri de bulunuyor ve bu konuda ekstra iddialı olduklarını söylüyorlar. Mekanın tek problemi içeride sigara içilebiliyor olması. Problem diyoruz, çünkü havalandırmaları o kadar uyduruk ki içeride 3 saatlik oturmanız = 3 gün boyunca sigara kokusundan kurtulamamanız anlamına geliyor desek abartmış olmayız. (Bu uygulamanın Viyana genelinde 2017’de kalkacağını söylüyorlar, ama belli de olmazmış) Ne içelim diye soracak olursanız Mojito de la Passion Picante, Mojito Tinto, Yuzu Margaritha ve Otto&Franz’a kefiliz. Fiyatlar genellikle 9,9-5 Euro arası.

Adres: Backerstrasse 4

Sachertorte Viyana
*Sacher Hotel

Bizim Sacher Hotel ile bir alıp veremediğimiz var arkadaşlar. Diyeceksiniz ki Viyana’nın ünlü Sachertorte’sini Sacher Hotel’de yemeyeceğiz de nerede yiyeceğiz, fakat onu demenize de izin vermeyeceğiz çünkü bizim Sachertorte’nin kendisiyle de ayrıca derdimiz var. Kendisinin son derece abartılmış bir tatlı olduğunu düşünüyoruz. Onu düşünmekle kalmayıp Sacher Otel’in de son derece kasıntı ve uyuz bir otel olduğu düşüncesindeyiz, dolayısıyla size bu tatlıyı boşverip onun yerine gider mis gibi Apfelstrudel yersiniz. Sonuç olarak Viyana’nın gelmiş geçmiş en turistik aktivitelerinden biri olan Sacher Hotel’de ne-olduğunu-bilirsin-sen yiyecekseniz ciddi bir kalabalıkla boğuşmayı da göze almanız gerekiyor. En azından gidişinizi opera öncesi veya çıkışına ya da hafta sonuna denk getirmezseniz yer bulabilme ihtimaliniz de artar.

Sachertorte’yi daha önce duymayanlar için anlatmadan geçmeyelim. Aslında teknik olarak kendisi sadece bir çikolatalı pasta türevi. Ekstra olarak içeriğinde kayısı marmeladı da bulunuyor. Öyle kremalı bir pasta da hayal etmeyin, çikolatalı kekten hallice bir pastadan bahsediyoruz. Her ünlü yiyecek gibi bunun için de “tarifini yalnızca 3 kişi biliyor…” rivayetleri de ortaya atılmış ve anlamsız bir şekilde çok popüler olmayı başarmış. Of çok kötü yenilecek gibi değil demiyoruz, ama bir numarası olmadığı da aşikar, kusura bakmayın sachertorte severler.

*Kaffemik

Kahve aşıkları, toplanın, bu kısım sizin için geliyor. Gittiğimiz her şehirde girdiğimiz iyi kahve arayışına tabi ki Viyana’da da girdik ve sorup sorgulayınca oklar Kaffemik’i işaret etti. Kaffemik dışında tek bir bank, içinde ise 3-4 masa olan küçücük bir kahve dükkanı. İsterseniz sessiz, sakin ve über minimal ortamında kahvenizi için, isterseniz kahvenizi elinize alın çıkın Mariahilfer Strasse’de dolanın, yetmez ama evet diyorsanız şahane kahvelerinden evinize alıp götürün. Biz bu evde kahve öğütme işine giriştiğimizden beri gittiğimiz ülkelerden bol bol kahve toplar olduk ve Kaffemik’in kahvelerine kesinlikle kefiliz.

Adres: Zollergasse 5

Viyana Kahve
*Coffee Pirates

Hazır güzel kahveden girmişken Coffee Pirates’ı da es geçmeyelim. Burası Kaffemik’e kıyasla daha büyük, daha öğrenci işi ve daha kalabalık bir mekan. Üniversitenin çok yakınında olduğu için günün herhangi bir saatinde tıklım tıkış bir halde bulabilirsiniz. Fakat öyle söyledik diye caymayın , çünkü hem orada içebileceğiniz, hem de eviniz için satın alabileceğiniz çok çeşitli ve çok başarılı kahveleri var. Ayrıca türlü türlü atıştırmalık ve tatlı da bulabilirsiniz, küçük bir gezi molası vermek için ideal.

Adres: Spitalgasse 17

*Stadtbrauerei

Hey dostum biraz da biradan bahset diyenler için sizi evden hallice, hafif ürkütücü, hafif kasvetli bir acayip mekana götürüyoruz, Stadtbrauerei. Üst katındaki koltuklara bayılıp evinizin salonunda baygın bir akşam geçiriyormuş gibi hissedeceğiniz bu mekanda aslında öyle çok çılgın bir bira çeşitliliği yok. Fakat kendi biralarını ürettikleri için gerçekten lezzetli ve kaliteli biralar deneyebileceğinizin garantisini verebiliriz. Yemek konusunda iyi olduklarına dair birkaç şey de okumuşluğumuz var, lakin o kısmını denemediğimiz için herhangi bir yorum yapamıyoruz. Bira menülerine şuradan bakabilirsiniz, Honey Ale denemeden dönmeyiniz!

Adres: Schellinggasse 14

Avusturya Birası
*Dino’s American Bar

Bir hafta içi akşamı Viyana sokaklarında avare avare dolaşmaktan bitkin düşmüş halde bir şeyler içecek bir mekan arıyorsunuz. Çok da çılgınlık peşinde değilsiniz, ama güzel bir şeyler içmeyi de hak ediyorsunuz. Who you gonna call? Ghostbusters diyebilsek güzel olurdu, ama onun yerinde sizin için alternatifimiz Dino’s American Bar. Viyana’da Amerikan barına gitmenin mantığını sorgulamayın, güzel içki içmek istiyorsanız Amerikan barlarına güveneceksiniz. Biz de Dinocuğumuza güvendik, çok da iyi ettik, çünkü Küba’da kölesi olduğumuz kokteyl La Canchanchara’yı bile bulabileceğimiz çılgın bir kokteyl çeşitliliğinin ortasında bulduk kendimizi. Sokakta 3 kişiyi aynı anda görünce şoka uğrayacağınız tipik bir hafta içi gecesinde gece geç saatlere kadar açık olması da ayrı bir mutluluk. Long live Dino’s American Bar!

Adres: Salzgries 19

*If Dogs Run Free

Sakin bir akşam geçirmekten cayıp bir tık daha hareketli ortam isterseniz bu aralar Viyana’daki hipsterların akın edip durduğu If Dogs Run Free’ye geçiyoruz. Evet çok yüksek ihtimalle spontane gelişen bir plansa ilk etapta yer bulamayacaksınız ama sorun değil, içeriden içkinizi alıp kapının önündeki kalabalığa karışırsınız. Güzel müzik, başarılı içki kombinasyonunu bir arada bulabildiğiniz sürece geriye kalan kısmını sorun edeceğinizi sanmıyoruz.

Adres: Gumpendorfer 10

Viyana Gece Hayatı
*Travel Shack

Bizi daha başından ismiyle kazanan Travel Shack, genellikle gezginlerin akın ettiği, Erasmus öğrencilerinin akın ettiği barlardan hallice, kaotik ama eğlenceli bir mekan. Farklı temalarda geceler düzenledikleri de oluyor, işi akışına bıraktıkları da. Bir gece kendinizi Benetton kataloğu gibi 13423 milletten insan ise beer pong oynarken de bulabilirsiniz, birinin göbeğinden tekila içerken de, o kısmını size bırakıyoruz. Sonuç olarak ucuz içki, eğlenceli ortam ve “dün akşam ne yaptık biz yahu?” ikilemini yaşamak istiyorsanız yolunuzu kesinlikle Travel Shack’e düşürebilirsiniz. Sizin gibi gezginler ile tanışmak için birebir!

Adres: Mariahilfer Gürtel 21

Özet Geçiyoruz

*Gerçek bir Viennese Cafe deneyimi yaşamak için turistik ama tarihi ve güzel Coffee Central

*Kraliyet pastanesi nasıl oluyormuş merak edenler için (bizce abartılmış, o ayrı) Demel

*Rooftop peşindeyseniz 25Hours Hotel’in Barı

*Museumsquartier’de öğle yemeği molası ya da akşam üstü içkisi için Leopold Cafe

*Viyana gece hayatını “seviyesiz” bir ortamda eğlenmek isterseniz Puff

 

 

5 Comments

  • Ulrich’deki garsonlar inanılmaz kaba ve terbiyesiz. Sipariş vermek istediğimizde yoğunluk gerekçe gösterilerek azarlandık. İçeceğimiz kahvaltımız bittikten sonra getirildi ve yemeğimizi içeceksiz bitirdiğimizi ve bunun hoş bir durum olmadığını belirttiğimizde tekrar azarlandık. Kahvaltı yerine azar yemek istiyenler bu mekana gidebilirler.

    • bunu buraya değil de Ulrich’e bildirseniz daha iyi mi olur sanki acaba, haberleri olsun durumdan

      • Oraya da bildirdim fakat benim gibi bir çok insan blogunuzda önerdiğiniz yerleri denediği için seyahat planı yapanlara fikir olması açısından burdan da paylaşma ihtiyaci duydum.

        • “niye buraya yazdın” demişiz gibi görünmemiştir umarım o yazdığımız, aksine sevindik gelip buraya da yazmana, neticede zamanla değişiyor mekanlar 🙂 ben sizin açınızdan söyledim onu mekana kızdığınız için, yanlış anlaşılmamıştır umarım, sevgiler <3

          • Terslenmişim gibi düşünmüştüm ama açıklamanızla bir oh çektim, kendimce triplenip okumayı bırakmak zorunda kalmayacağım diye.. Seviyoruz sizi <3

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir