İzlanda Gezi Rehberi: Bir Turistin Bilmesi Gerekenler

Buralara ulaşmadan önce internette şöyle bir dolandıysanız fark etmişsinizdir, İzlanda gezi planı yapmak hiç de kolay değil. Türkçe kaynak az, İngilizce kaynak bol, ama laf kalabalığı çok ve işin en karmaşık tarafı diğer ülkelere kıyasla çok daha farklı bir gezi planı olduğu için neyin nerede olduğunu keşfetmek oldukça zorlu bir süreç. “X Müzesine gideceğim, adresi de şuymuş” kolaylığında olmadığı ve daha çok doğa odaklı bir gezi olacağı için neyi nasıl planlayacağınızı kafanızda çok iyi oturtmanız gerekiyor. Üstelik tek şehre odaklı bir gezi olmadığı ve birçok konuda farklı düzene sahip olan bir ülke olduğu için de bayağı geniş çaplı düşünmeyi gerektiriyor.

İzlandaGenel olarak ülkeden bahsedecek olursak zaten gerek sosyal medyadan gerek başka kaynaklardan yola çıkarak bile kurtarılmış bölge tadında bir ülke olduğundan haberdarsınızdır. Kimsenin birbirinin hayatına müdahale etmediği, doğanın en az insan kadar önemli olduğu ve herkesin ona ayak uydurarak yaşadığı, resmi binalara ve yüksek makamlı insanların yanına evinize giriyormuş kolaylığında girebildiğiniz, polisin “yanlışlıkla” bir kişiyi vurdu diye defalarca özür dilediği ve ülkenin bu olayın şokunu atlatamadığı ideal bir dünyadan bahsediyoruz. Öyle ki, eğer İzlanda’ya kendinizi kötü hissettiğiniz bir dönemde gidecek olursanız, ki Türkiye koşullarında bu hiç de düşük bir ihtimal değil, tamamen yenilenmiş ve huzur bulmuş bir halde dönmeniz gayet muhtemel. Dönüş sonrası yaşayacağınız Post İzlanda depresyonundan biz sorumlu değiliz ama.

Biz İzlanda seyahatimizi planlarken birçok yere kıyasla çok daha fazla zorlandık, hal böyle olunca İzlanda’dan döndüğümüz gibi “ah bu rehberi biz bulsaydık amma işimize yarardı!” dedirtecek uzun bir İzlanda Dosyası hazırlamaya karar verdik. İlk bölüm İzlanda’ya gidecek bir turistin bilmesi gereken her türlü detayı kapsayan İzlanda notlarından oluşuyor, buyursunlar efenim!

***Başlamadan gelen not: Genel İzlanda gezi rehberi yanında Reykjavik gezi rehberimiz için şuraya, Golden Circle Turu detayları için buraya ve Güney İzlanda Gezi notlarımız için de şuraya bakabilirsiniz. İzlanda’nın genel sistemi hakkında bilgi edinmek ve kıskançlıktan ölmek isterseniz şöyle bir şey de yazdık. Evet biraz fazla şey yazdığımız doğrudur.

İzlanda Gezisiİzlanda’ya Nasıl Gidilir?

Nasıl gidilir konusuna ilk girişi vize meselesini açarak yapmakta fayda var. Öyle bilmediğimiz diyarlar, tanımadığımız bir kültür diye alengirli bir vizesi olduğunu düşünebilirsiniz, lakin hiç de öyle değil, almaktan sinir stres sahibi olduğumuz Schengen Vizesi ile İzlanda’ya gidebilmeniz mümkün. Schengen vizesi nasıl alınır gibi bir sorunuz varsa sizi şuradaki yazımıza alalım.

İzlanda’ya nasıl gidileceğinden çok İzlanda’ya nasıl ucuza gideceğinizi merak ettiğinizi biliyoruz. Eminiz ki oralara gitme işini kafaya koyduysanız, zaten Türkiye’nin herhangi bir noktasından İzlanda’ya direkt uçuş olmadığını çoktan fark etmişsinizdir. Bu durum ilk etapta bir dezavantaj gibi görünse de keyfinizi kaçırmayın, zira aktarmalı uçmak, hatta kendi aktarmanızı kendiniz yaratmak sizin açınızdan bu seyahatin çok daha düşük bütçeli olmasını sağlayabilir. Yine de buradan yetkili abilere sesleniyoruz, bu işe bir el atın da gidi gidi verelim.

Bu noktada pek çok seçeneğiniz var ancak en mantıklı olanlar Oslo ve Kopenhag gibi, İzlanda’ya nispeten daha yakın olan şehirlerden aktarma yaparak ulaşmak. Bu şekilde hem saatlerce uçakta tıkılıp kalmazsınız, hem de daha uygun bir bütçe karşılığında İzlanda’ya ulaşmış olursunuz.

Bu seçeneğinizi de kendi içinde ikiye ayırarak, bileti alacağınız döneme göre en uygun fiyatı yakalama şansınız var:

  1. skyscanner.com gibi sitelerin sunduğu, çeşitli havayollarını kapsayan aktarmalı uçuşlardan birini seçeceksiniz (Örneğin OnurAir ile Berlin ya da AirFrance ile Paris’in ardından Icelandic Air ile Reykjavik gibi) Ancak bu noktada aktarma sürenizi kendiniz ayarlamadığınız için işler biraz uzayabilir.
  2. İki farklı havayolu şirketinden en uygun olan biletleri kendiniz tespit edip bir nevi kendi aktarmanızı kendiniz yaratacaksınız. Örneğin biz THY’den promosyon yakalayıp Oslo’ya bilet aldık, hazır oralara kadar gitmişken birkaç gün Oslo’da kaldık ve sonrasında Scandinavian Airlines (SAS) ile Reykjavik’e gidiş dönüş bilet aldık. Akabinde gezimizin sonunda yine Oslo’ya dönerek, Türkiye’ye geri dönüşümüzü de oradan gerçekleştirdik. Bu noktada eğer Icelandair daha uygun fiyat veriyor veya daha makul bir saat sunuyor ise Scandinavian Airlines yerine onu da kullanabilirsiniz.

icelandİzlanda’ya Ne Zaman Gidilir?

*Sonbahar:  İzlanda ziyaretini Eylül ayında gerçekleştiren insanlar olarak size sonbaharda gitmenizi önermemiz elbette garip gelmeyecektir. Türkiye’de yaşayan biri için İzlanda’nın hava koşulları ne olursa olsun soğuk olarak değerlendirilebileceğine ve hangi ayda giderseniz gidin soğuktan yüzünüz renk değiştireceğine göre, bu noktada seçiminizi başka faktörleri göz önünde bulundurarak yapmalısınız. Örneğin kuzey ışıkları! İzlanda’da kuzey ışıklarını görebilmeniz için en iyi dönem ise Eylül-Mart arası. Bu noktada Mart’ın kapıdan baktırıp kazma kürek yaktırdığını ilkokuldan beri bilen insanlar olarak, sonbaharı seçmek çok daha mantıklı bir seçenek oluyor. Şunu da eklemeden edemeyeceğiz, Eylül’de de gitseniz ve gitmeden önce “Aa hava 8 dereceymiş, iyi valla” diyerek kendinizi avutacak da olsanız, o popo donacak, kaçarınız yok. Oraların 8 derecesi, bizim bildiğimiz 8 derecelerden değilmiş Altan. Çünkü ne olursa olsun genellikle hissedilen derece 0’ya yakın, güneşli görünen hava durumu da bir anda yağmura, hatta sulu kara dönüşmeye çok müsait. Hatta bunun İzlandalıların tişörtlerine basacak kadar yaygın kullandıkları bir söyleyişleri de var “Havadan hoşnut değilsen 5 dakika bekle, değişir”. Akşamlardan söz etmiyoruz BİLE.

-Eylül ayının en büyük avantajı, yüksek sezon olan yazın sona ermesi ve otel fiyatlarının daha uygun bir hale gelmesi, aklınızda bulunsun.

Kış: Size yukarıda 50 tane uyarıda bulunduk, hala kışın gitmek için plan yapmaya utanmıyor musunuz? Tamam, şakayı bir yana bırakacak olursak, kışın ciddi bir soğukla ve über olumsuz yol koşullarıyla karşılaşacak olmanıza rağmen bu dönemde gitmenin belli avantajları da var tabii ki. Bir kere havalı adıyla Aurora Borealis, bizdeki adıyla kuzey ışıklarını görme ihtimaliniz çok daha yüksek. Bu denklemi göz önünde bulundurabilirsiniz; Ne kadar popo uyuşması, o kadar kuzey ışığı. Aynı zamanda, buz mağaralarına gerçekleştirilen turlar da genellikle Kasım ayından sonra gerçekleştirildiği için, böyle bir deneyimi yaşama şansını da elde edebilirsiniz. İşin güzel taraflarından biri de, hava koşulları zorlu olduğu için az turist gelmesi nedeniyle, konaklama, uçak bileti vb. şeylerin bu dönemde daha uyguna geliyor olması.

Hazır olumsuz yol koşulları demişken şu görüntüleri de buraya bırakalım da bu soğuk hava koşullarını biraz daha ciddiye almanızı sağlayalım:

*İlkbahar: İzlanda’da da ilkbahar ve sonbahar dönemlerinin hava durumu ortalamasının aşağı yukarı aynı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak “Oh İlkbaharda gidelim, her yer çiçek açsın” diye düşünerek gaza gelmeyin, zira İzlanda koşullarında, Mayıs ayında bile yerde kar görebilmeniz hiç de garip değil. Oranın ilkbaharı Mayıs ayından itibaren geliyor desek abartmış olmayız. Yani Mart ve Nisan aylarını da bizdeki kış ayları tadında, eksi bilmemkaç derecelere ulaşan bir halde bulabileceğinizi mutlaka aklınızda bulundurun. Özetle, eğer bu dönemde gidecekseniz, Mayıs’ı bu tavsiyenin dışında tutarak bir nevi kış tatiline çıkıyormuş hazırlığı içine girebilirsiniz. Eğer zorlu koşullara maruz kalmak istemiyorsanız henüz turist sezonunun tam başlamadığı, havanın biraz daha makul halde olduğu Mayıs ayını tercih etmeniz en mantıklısı olacaktır. Tabii kuzey ışıklarından caydıysanız. (Caymayın)

İzlanda Atı*Yaz: Eğer geçtim kuzey ışıklarından, buz mağaralarından, deliyim ben diyorsanız o zaman İzlanda için yılın en turistik dönemi olan yaz aylarında gitmeye niyetlisiniz demektir. Sizi kınıyoruz, fakat durduracak değiliz. Tabii ki şehri gezmek ve doğayı daha iyi hava koşullarında keşfetmek istiyorsanız sizi anlayabiliriz. Fakat bu dönemin ülkenin en pahalı ve kalabalık dönemlerinden biri olduğunu da hatırlatalım. Bu dönemde bol bol günışığı (bol derken neredeyse 24 saatten bahsediyoruz) ve ortalama 13 derece civarında bir sıcaklık hakim. Yanınıza bikininizi almayı unutmayın…

Iceland OitheBlogİzlanda’da Ne Giyilir?

Normalde nerede ne giyeceğinizi size söylememizin pek lüzumlu olduğunu düşünmesek de İzlanda için bunu bir görev bildik, zira hava koşulları çok yüksek ihtimalle daha önce karşılaşmadığınız cinsten olacak. Bu noktada hangi mevsimde giderseniz gidin yapmanız gereken şey çok acil bir outdoor mağazasına uğramak. Eğer hali hazırda kış sporlarıyla ilgileniyorsanız elbet İzlanda’da sizi idare edecek bir şeyleriniz vardır, ancak bu işlerle bir alakanız yoksa giyecek konusunda biraz masraf yaparak orada hayata tutunmanız açısından mantıklı bir adım atabilirsiniz. Zira biz havaalanından dışarı adım attığımız ilk dakika soğuktan katı kesilince gerçekten de doğru bir yatırım olduğuna emin olduk.

Konuyu Bilal’e anlatır gibi madde madde detaylandırmak gerekirse:

*İzlanda’da sizin için olabilecek en önemli şeylerden biri su ve rüzgar geçirmez bir monta sahip olmak. Bunun için ise adresiniz reklam yapmak istemediğimiz için isimlerini vermeyeceğimiz biri Güney Amerika’da bir ülke ve Shakira’nın memleketi olan marka, diğeri ise North Shield’a benzeyen isme sahip marka. YAPMIYORUZ ULAN REKLAMINIZI. Kar montunuz, pantolonunuz vs. varsa başka şey almaya zahmet etmeyin, zaten yeterince pahalı.

*İkinci hayati önem taşıyan eşya ise tabii ki ayakkabı seçimi. Çirkin mirkin arkadaş, o outdoor ayakkabılarına bir göz atmanız lazım. Olmadı bir postal, bir Timberland ya da gore-tex özelliğine sahip bir ayakkabı edinmeniz şart. Şelalelerden aşağı kaymak, çamurda yuvarlanmak, karda takla atmak istiyorsanız bilemeyiz. Termal çorap almayı da unutmuyoruz tabii.

İzlanda*Şimdi hal böyle olunca yanınıza şemsiye almak isteyeceksiniz ama bilmiyorsunuz ki İzlanda’nın rüzgarında şemsiye açarsanız Mary Poppins gibi havalanıp gidersiniz. Onun yerine cebinize ağırlık doldurun daha mantıklı, en azından yerle temasınız kesilmez.

*Hazır yukarıda şelale demişken eklemeyi unutmayalım; Özellikle yakından fotoğraflamak niyetindeyseniz şelaleler oldukça yüksek noktalardan aktıkları için etrafa ciddi anlamda su sıçrıyor ve siz de sırılsıklam oluyorsunuz, fotoğraf makinanız da. Bunun için havanın çok da kötü olmadığı bir ana denk gelseniz bile yanınıza sizi bu durumdan koruyacak bir kıyafet almakta fayda var. Gerekirse çöp poşeti geçirin.

*Yukarıda yanınıza bikini almayı unutmayın derken espri yaptığımızı sanmış olabilirsiniz fakat aslında gayet ciddiyiz. Asla es geçmemenizi önerdiğimiz Blue Lagoon’a, yani İzlanda’nın en çok turist çeken yerlerinden biri olan jeotermal kaplıcaya girmek istiyorsanız maalesef bu işi çıplak bir halde gerçekleştiremiyorsunuz. Evet, belki de hayatınızın en soğuk tatilini gerçekleştireceksiniz ve bavulunuzda mayo olacak.

Iceland Roadtripİzlanda’da Ulaşım

Keflavik Havaalanı’ndan Reykjavik’e Ulaşım

*Airport Shuttle: Havaalanından şehre shuttle servisi veren iki firma var; Gray Line ve Fly Bus. Bu her iki firma da seçiminize göre sizi ya Reykjavik’in otobüs garına ya da otelinizin/evinizin kapısına kadar ulaştırıyor. Otobüsler her uçağın havaalanına inişinden yarım saat sonra (örneğin 16:00’da bir uçak indiyse otobüs yaklaşık 16:30 civarında kalkıyor), şehirden ise belli saatlerde kalkıyor ve yaklaşık 45 dakika sürüyor. Biletler 2300-2800 ISK civarı ve havaalanının geliş terminalinde bulunan ofislerinde veya internetten satın alabilirsiniz. Şehirden havaalanına ulaşacaksanız firmalar ile önceden görüşmekte ve saatleri kontrol etmekte fayda var, iki farklı seçeneğiniz olduğu buraya ve şuraya bakabilirsiniz.

*Taksi: Reykjavik, Keflavik Havaalanına yaklaşık 50 km uzaklıkta. Bu noktada eğer taksi kullanacaksanız tatilinize maddi açıdan ufak bir göçüş ile başlayacağınızın müjdesini vermek isteriz. Taksi ücretleri 1-4 kişi arası 14000 ISK, 5-8 kişi arası ise 18000 ISK civarında. Saat 17:00’den sonra ve hafta sonları daha yüksek fiyatlı bir tarife uygulanıyor. Havaalanı dışında taksi bulmanız pek de zor değil, ancak yine de garantiye almak isterseniz şurada havaalanında bulunan taksi firmalarının listesi ve önceden rezervasyon yapmak için linkler mevcut.

*Araba kiralama: İşte geldik zurnanın zırt dediği ve size ısrarla tavsiye edeceğimiz yönteme. İzlanda’da gezinizin genel hatlarını da düşünecek olursak araba kiralamanız çok mantıklı bir seçenek. Yalnızca Reykjavik’in içinde kalmayacağınızı, Güney İzlanda turu, Golden Circle turu ve Aurora kovalamacasında bulunacağınızı da göz önünde bulundurarak bu seyahatte araba kiralama meselesine bütçe ayırmanız çok doğru karar olacaktır. Zaten havaalanında şehre ulaşım ve tekrar havaalanına dönüş artı turlara vereceğiniz parayı topladığınızda, özellikle birden fazla kişiyseniz araba kiralamanın gayet mantıklı bir seçenek olduğunu fark edecekseniz.

Havaalanından araba kiralayabileceğiniz ve aşina olduğunuz Avis, Hertz, Budget ve Europcar gibi şirketler var. Ancak biz aşırı düşünceli insanlar olduğumuz için size hepsinden daha uygun fiyat ve daha çeşitli 4×4 araba seçeneği sunan ProCardan bahsedeceğiz.

ReykjavikBir kere şu konuda anlaşalım; bütün ProCar çalışanları samimiyetsiz, dövülesi ve tüccar ruhlu insanlar. Dolayısıyla internet üzerinden aldığınız teklifin bir çıktısını alın ve bunun dışında önerdikleri hiçbir şeyi kabul etmeyin çünkü adeta adam kandırmaya programlanmışlar. Bu kadar hakaretin üzerine neden ProCar’ı tercih edelim diye soracak olursanız da, İzlanda’da bir gün içinde bütçenizin nasıl eriyip gittiğini gördüğünüzde bize hak vereceksiniz. Üstelik o uyuz heriflerin yanından ayrıldıktan sonra ve arabayı geri teslim etme sürecimizde herhangi bir sorun yaşamadığımızı da belirtelim. Eğer ProCar’ı tercih ederseniz aklınızda bulunsun, sizi geliş terminalinde bir görevli karşılayıp arabanızı almak üzere servisle havaalanına 1 km uzaklıkta olan ofislerine götürüyorlar. Yani boş yere havaalanında ofislerini aramayın ve gelen kişi bizde olduğu gibi sizinle hiç konuşmayan uyuz bir tip çıkarsa, servislerine binerken kaçırılıyorum galiba diye düşünmeyin.

-İlk günlerinizi Reykjavik’te geçirecekseniz ve araba kiralamanıza gerek olmadığını düşünüyorsanız bu noktada size bir önerimiz olacak. Kuzey ışıklarının hangi gün kuvvetli bir şekilde görülebileceği belli olmadığı gibi, ışıkları görebilmeniz için şehirden uzaklaşmanız da gerektiği için aslında hazırda bir arabanızın olması işleri kolaylaştıracaktır. Ama yok ben hemen kiralamak istemiyorum diyorsanız da, şehir dışındaki turlara çıkacağınız zamana göre ProCar’ın şuradaki merkez ofisinden de araba kiralayabilirsiniz.

Siyah Kum PlajıReykjavik İçinde Ulaşım

Aslında Reykjavik içinde ulaşım aracına pek ihtiyaç duyacağınızı sanmıyoruz. Bunu bizim ayaklarımıza kara sular inene kadar yürüyen manyaklar olmamızdan ötürü söylemiyoruz. Şehir gerçekten çok küçük ve 2 gün geçirdikten sonra bakkalla selamlaşma haline geliyor, insanlarla “bugün seni kilisede göremedim Thor” tanışıklığına ulaşıyorsunuz. Bir gördüğünüzü ertesi günü yine görüyor, bir sonraki günde beraber kar kürüyorsunuz.

Yok ben hayatta yürümem, ben sokaklarda Sibirya kurtlarının çektiği kızaklarla gezeceğim diyorsanız yok öyle bir dünya, otobüse binin.

*Otobüs: Şehir içinde Strætó (S) adı verilen bir otobüs sistemi var ve şehrin merkezi noktalarına kolayca ulaşmanızı sağlıyor. Ana otobüs istasyonu Hlemmur, şehrin ana caddesi olan Laugavegur’da bulunuyor. Ücretler ise tek yön için 350 ISK, yani 2-3 euro aralığında. Biletleri otobüste satın alabilirsiniz ancak tam para ödemeniz gerekiyor. Ayrıca ulaşmak isteyeceğiniz noktaya 2 ayrı otobüs ile gitmeniz gerekiyorsa, ilk bindiğinizde transfer bileti yani “Skiptimidi” isterseniz 2. Otobüse ücret ödemeniz gerekmeyecektir. Eğer otobüsü sık sık kullanacağınızı düşünüyorsanız, Reykjavik City Card dahilinde olduğunu hatırlatalım. Bu konuyu aşağıda detaylandırdık.

İzlandaİzlanda İçinde Ulaşım

Reykjavik’teki ulaşım sorunumuzu çözdüğümüze göre, şimdi biraz daha büyük düşünmenin zamanı geldi. Elbette İzlanda’ya kadar gidip yalnızca Reykjavik’te vakit geçirmenize izin vermeyeceğiz. En azından Reykjavik civarını ve vaktinize göre Güney İzlanda’yı, hatta daha da bol vaktiniz varsa Akureyri tarafını da görebilirsiniz. Bunlar için araba kiralamıyorsanız seçeneğiniz turlara katılmak. Aslında birçok tur firması bulunmasına rağmen güvenebileceğinize emin olduğumuz şirketin adı Reykjavik Excursions. Bu şirketin kapsamında Aurora turu, Golden Circle turu ve Güney İzlanda turu gibi birçok seçenek mevcut. Eğer araba kiralamadıysanız pek de başka makul seçeneğiniz olmadığını söyleyebiliriz. Ancak turlarla ilgili sorun şu ki; hem istediğiniz yere yeterince vakit ayırma olanağı tanımıyor, hem diğer insanlara uyum sağlamak durumundasınız hem de turun götürdüğü lokasyonlar haricinde alternatif noktalara uğramak gibi bir şansınız olmuyor. Dolayısıyla hep söyledik, hep de söyleyeceğiz, araba kiralayın!

Ulaşım İpuçları:

*Reykjavik içinde otoparklar P1, P2, P3 ve P4 olarak 4 farklı kategoriye ayrılıyor. P1 en pahalı, P4 ise en uygun olan park noktaları. Aklınıza yalnızca otopark alanları gelmesin, sokak kenarlarında da etraftakindeki çizgilerden ve P tabelasından anlayabileceğiniz park noktaları var. Ücreti park ettiğiniz noktanın yakınında bulunan bilet makinelerinden ödeyebiliyorsunuz. Ne kadar süre kalacağınıza göre otopark ücretini saatlik ödemeniz gerekiyor. Örneğin saat 10:00’da P2 bölgesine park ettiyseniz ve 13:00’e kadar kalmayı planlıyorsanız bölgenin saatlik ücreti olan 125 ISK’yı baz alarak 375 ISK ödeyip, bileti arabanıza dışarıdan görünebilir bir noktaya bırakmanız gerekiyor. Ben nereden bileyim ne kadar kalacağımı, bu ne saçma sapan bir sistem diyorsanız da size hak veriyoruz ancak Reykjavik’te işler bu şekilde yürüyor. Ya sev ye terk et bebeğim………

-Hangi bölgede olduğunuzu P yazan tabelalardan anlayabilirsiniz. Saatlik ücretler ise bilet makinelerinin üzerinde belirtiliyor.

-Otoparklar hafta içi 18:00-09:00, Cumartesi günü 16:00-10:00 ve Pazar günleri ücretsiz.

-Bilet makineleri yalnızca demir para ve kredi kartı kabul ediyor.

Gayzer*Benzin meselesi: Reykjavik civarı benzinci bulmak oldukça kolay. Ancak şehirden uzaklaştıkça benzinci sayısı da azalıyor. Hiç yok, ayvayı yediniz, yanınıza bidon alın falan demiyoruz ama şehir dışında tura çıkacağınız günler üşengeçlik yapıp, bir sonrakinden alırım diye düşünmenin alemi yok. Hiç mi düşük bütçeli Amerikan gençlik filmi seyretmediniz, bütün gergin olaylar bu şekilde başlar. Ayrıca gözünüz her zaman alengirli bir benzinci tabelası aramasın, bazı benzin istasyonları yalnızca 1-2 pompadan oluşan küçük benzinciler oluyor.

-Benzini kendiniz doldurmanız gerekiyor. Pompanın çalışması için öncelikle makinaya bir kredi kartı okutmanız, ya da nakit ödeyecekseniz markete öncesinde nakit ödemek istediğinizi belirtmeniz gerekiyor. Bu noktada işler biraz karışık. Çünkü bazı benzinciler nakit ödemenizi normal karşılayacak ve bir kimlik karşılığı ücreti doldurduktan sonra ödemenizi kabul edecek, ancak bazıları da nakit parayı önceden vermeniz konusunda ısrar edecek. Dolduracağınız benzinin ne kadar tutacağını ön görememeniz normal, bu yüzden kredi kartı kullanmak isteyebilirsiniz.

– Kredi kartı kullanacakların yaşama olasılığı olan büyük bir paniğin şimdiden önüne geçelim. Makinalar kredi kartınızın yeteri kadar limiti olup olmadığını anlamak için belli bir tutarda provizyon çekebilir. Hatta bu belli tutar 25,000 ISK’ya kadar çıkabilir, bu da size koyabilir. Tamam seviyeyi düşürmüyoruz ama hemen panik olup tatilinizi zehir etmeyin.

Reykjavik Sokakları*Yol Koşulları ve Dikkat Etmeniz Gerekenler:

-Güney İzlanda ve Golden Circle rotasında kullanacağınız ana yol (örneğin İzlanda’nın en baba yolu Route 1), asfalt bir yol olduğundan hava koşulları el verdiği sürece yolculuğunuz gayet sorunsuz geçiyor. İstanbul’dan çoğu yoldan daha düzgün olduğunu söylesek abartmış olmayız. Ancak bir çılgınlık yapıp rotanızdan saparsanız karşınıza mıcırlı veya toprak yollardan oluşan ve “F Road” adı alternatif yollar çıkabilir. Bu da şu demek oluyor; bu yollara yalnızca 4×4 arabalar ile girebilirsiniz. Yani No Country For Fakir Men. Üzgünüz arkadaşlar…Ama zaten, çıldırıp F Road’lara girmeyecek olsanız bile, manyakça hava koşullarına denk gelecek olursanız da en güvenli arabalar 4×4 olanlar. Belki nehre falan girersiniz fena mı?

-Gerek yayan, gerek arabayla fark etmez, alternatif yollara girerken bastığınız yerleri toprak diyerek geçmeyip tanıyın. Neden? Çünkü kendinizi aniden bir bataklığın içinde bulabilirsiniz ya da gel şuradan gitmesi daha kısa derken, bir volkanı aktive edebilir, bütün Avrupa’nın hava trafiğini kilitleyebilirsiniz. Biliyoruz böyle uzaktan bakınca olasılıksız gibi görünüyor ama ürkütücü bir bilgi olsa da, İzlanda’da her yıl birçok turist hayatını kaybediyor ve temkinli olmakta fayda var.

-Ana yollarda hız sınırı genellikle 80 veya 90km. Küçük kasabalara girdiğinizde ise 50km’ye kadar düşüyor. Fakat siz içinizdeki Türk’ü İzlanda’ya kadar taşımayı başardıysanız ve önünüzdeki adamın dibine kadar gidip selektör basmak niyetindeyseniz hiç kendinizi yormayın.  Çünkü onlar genelde size sağ sinyali vererek “beni sollayabilirsin” mesajı veriyor. “Maldonado, sinyalini açık unutmuş” diye düşünmeyin, bizi oralarda rezil etmeyin.

Icalend-Yollar kaymak gibi bense adeta bir Çiçek Abbas’ım diyerek fazla da rahatlamayın. Çünkü karşınıza bir noktada tek şeritten oluşan ya da Sırat Köprüsü gibi incecik köprüler çıkabilir. Bu noktada hangi araç köprüye daha yakınsa öbürüne yol veriyor, inatçı koyunu oynamaya gerek yok. Bu arada hazır konusu açılmışken hatırlatalım, köprüler özellikle hava 0’ın altına düştüğünde oldukça tehlikeli ve mutlaka yavaş geçmeniz gerekiyor.

-Genel olarak dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da, yer yer asfalt yoldan mıcırlı yola ani geçişler olması. İzlanda’da trafik kazalarının yaşanmasında en büyük sebeplerden birinin bu olduğu söyleniyor. Dikkatli olmakta fayda var.

-Daha önce karşılaşmadığınız ya da varlığından bile haberdar olmadığınız hava koşulları, gezinizi berbat etmesin. Çok rüzgarlı havalarda kapınızı açarken dikkatli olun ve kum fırtınası gibi bir durumla karşı karşıya kalırsanız mümkünse bir yere sığının. Nedir bu kum fırtınası diyecek olursanız da işte şöyle bir şey.

Eğer hayatınızın tehlikede olması sizi çok korkutmadıysa, kiraladığınız arabanın genel sigortasının kum fırtınasını kapsamadığını hatırlatalım. N’oldu şimdi tırstınız di mi?

-Ey Türk Gençliği! İzlanda’da alkollü araç kullanmak tabii ki yasak. Bi’ biradan bir şey olmaz deyip geçmeyin, çünkü olur da polis çevirirse promilin 0 çıkması gerekiyor. Çıkmazsa ne olduğuna dair bir fikrimiz yok, ama bu kadar pahalı bir ülkede denemeye değmez.

Laundromat Cafe ReykjavikBütçe

Bütçe konusuna merak ettiğiniz, belki de bu yazıyı okumaya başlama sebebiniz olan soruyla başlıyoruz. Evet, çok pahalı. Hatta beklediğimizden, bekleyebileceğimizden, ortalama bir Türk gezginin beyninin algılayabileceğinden çok daha pahalı. ÇOK PAHALI ULAN! Tamam sakinliğimizi koruyoruz çünkü karnımız tok sırtımız pek bir şekilde dönmeyi başardık. Şimdi onlar düşünsünler (yani siz)

Bütçe meselesinin ciddiyetini yeterince açıklayabildiysek, şimdi İzlanda bütçenizi biraz olsun hafifletebilmek için neler yapabileceğimize bakalım.

JökulsarlonReykjavik City Pass

Ülkeyi ve şehri tanımak için gezebileceğiniz birçok müze alternatifi olduğunu düşünürsek, aslında şehir içinde gezerken bütçenizin büyük bir kısmını müze ve galeri ücretleri oluşturacak. Tahmin ettiğiniz üzere çok da uygun fiyatlı olmadıkları için, şehir içi ulaşımı da kapsıyor olması nedeniyle Reykjavik City Pass olmanız gayet mantıklı. Ücretleri ise sırasıyla şöyle:

-24 saat: 3300 ISK

-48 saat: 4400 ISK

-72 saat: 4900 ISK

Pass aynı zamanda bazı turlara ve restoranlara indirim olanağı sunuyor. Bu yerlerin listesini ve pass’i nerelerden satın alacağınız ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için şuraya bir göz atabilirsiniz.

Konaklama dışında İzlanda’daki harcamalarınızın büyük bir kısmını yeme-içme ve eğer araba kiraladıysanız benzin masrafı oluşturacak. Bu harcamaların nasıl bir aralıkta olacağını anlayabilmeniz açısından birkaç örnek vermek gerekirse;

*Su: Musluktan su içilebiliyor ve tadı şahane. Ancak yine de şişe alacak olursanız öncelikle sizinle dalga geçeceklerini bilin, ücreti yaklaşık 150-250 ISK.

*Ortalama bir restoranda yemek: 1500-2500 ISK

*Kokteyl: 1500-2200 ISK

*Bira: 800-1100 ISK

*Sigara: 1200-1400 ISK

*Kahve: 450- 600 ISK

*Benzin: 200-230 ISK (litresi) Bizim izlediğimiz rotayı izleyip 1200km civarı yol yapacak olursanız toplamda ortalama 18000 ISK gibi bir benzin bütçesi ayırsanız iyi olur. Tabii ki bu noktada gideceğiniz dönemde benzin fiyatında bir oynama ihtimali olabileceğini de göz önünde bulundurun.

Reykjavik-İzlanda yukarıda da anlayabileceğiniz üzere ISK, yani İzlanda Kronu kullanıyor. Türkiye’de bu para birimini bulabilmeniz çok zor olduğu için, paranızı çok yüksek ihtimalle İzlanda’da bozdurmanız gerekecek. Bu noktada yanınıza TL değil Euro alırsanız çok daha kolay olacaktır. Paranızı ister indiğinizde havaalanında, ister şehirde Visitor Center’da ister bankalarda bozdurabilirsiniz. En uygun fiyatı genelde bankalar veriyor. Ancak yine de havaalanında da aşağı yukarı benzer bir kur uygulanıyor. Hangi bankaya gideyim diye kafanız karışırsa, Landsbankinn’de bozdurabilirsiniz.

-Olur da zorda kalırsanız, şehirdeki birçok restoran Euro da kabul ediyor, ancak bir tık daha kazıklanıyorsunuz diyebiliriz. Ayrıca isterseniz Japon Yeni ile ödeyin, para üstünü İzlanda Kronu olarak veriyorlar. Bu durum havaalanındaki Duty Free’de de geçerli.

-Hazır Duty Free demişken, burada şehirdeki marketlere kıyasla fiyatlar neredeyse %50’ye kadar daha uygun olabiliyor. Eğer ev kiraladıysanız veya yanınıza yolluk almak istiyorsanız, bira, abur cubur, çikolata gibi şeyleri buradan alabilirsiniz.

-Şehirde market ihtiyacınız olursa, en uygun fiyatlar Bonus’ta. Simgesi pembe bir domuzcuk. Özellikle Reykjavik dışında turlara çıkacağınız günler buradan sandviç malzemesi, içecek ve atıştırmalık alabilirsiniz. Kendisi Bim tadında bir yer olduğu için kanınız hemen kaynayacaktır.

-İzlanda’da bahşiş bırakma zorunluluğu yok, eğer bir yerde cimrilik yapacaksanız, tam yerine geldiniz.

Konaklama

İzlanda’da her şeyin çok pahalı olduğunu söylemiş miydik? Tabii ki konaklama da bu genellemeye dahil. Bu noktada eğer birden fazla kişiyseniz bulunabileceğiniz en mantıklı hamle kesinlikle ev kiralamak. Bu işi gerek AirBnB aracılığıyla, gerek booking.com üzerinden yapabilirsiniz. Araştırmaya üşeniyorsanız size bizim kiraladığımız evi kesinlikle önerebiliriz, hem ev çok güzeldi, hem tek bir sorun bile yaşamadık, hem de her yere kolay ulaşım sağlaması ve etrafında park edecek birçok nokta olması nedeniyle lokasyonu şahaneydi. Kendisine şuradan ulaşabilirsiniz.

Ben tek başıma geziyorum, bana düzgün ve güvenli bir hostel öner diyecek olursanız, yine iyi bir lokasyonda bulunan ve şehrin en popüler hostellerinden biri olan Kex Hostel’i değerlendirebilirsiniz. Onun linkini de şuraya bırakıyoruz.

İzlanda Geziİzlanda İçin Faydalı Link ve Uygulamalar

Vedur.is: Bu site sizin İzlanda’daki en yakın dostunuz, her gün stalkerlık yaptığınız sosyal medya profili gibi olacak, zira İzlanda’nın hava durumu ve Aurora aktifliği hakkında en doğru bilgiyi veren site vedur.is. Aurora aktifliği meselesi 1’den 10’a kadar derecelendirilmiş ve ne kadar yüksek=o kadar Aurora görme ihtimali anlamına geliyor.

Safetravel.is: Mutlaka göz atmanız gereken bir başka site. İzlanda’da güvenli seyahat konusunda çeşitli ipuçları kapsadığı gibi resmi bir site olduğu için ülke çapında yol koşullarında bir sorun olduğunda sitede mutlaka belirtiliyor. Kontrol etmeden yola çıkmayın!

Ulmon: Tüm tatillerimizin yıldızı offline harita özelliği sunan Ulmon İzlanda’ya da el atmış. Biz harita üzerinde rota çıkarmış olmamıza rağmen hem İzlanda haritasını, hem de Reykjavik haritasını İzlanda’ya gitmeden önce yükledik ve yolların büyük bir kısmını bu uygulama aracılığıyla bulduk. Zaman kazanmak açısından gezeceğiniz noktaları gitmeden önce haritada yıldızlarla işaretleyebilir, hatta renklere göre kategorilere ayırabilirsiniz.

Google Maps: Bunun faydalı bir uygulama olduğu zaten aşikar, ama bizim hali hazırda yarattığımız rotayı şuradaki linkten görüntüleyebilirsiniz.

Aurora Forecast App: Eğer vedur.is yeterli gelmezse ve kuzey ışıklarının durumunu bir kaynaktan daha kontrol etmek isterseniz bu uygulamayı kullanabilirsiniz. Eğer ücret ödemeyi kabullenirseniz Aurora aktivitesininin arttığı anlarda sizi bir alarm ile uyardığı da oluyor, yani mantıklı bir uygulama.

QR Code: Reykjavik’te birkaç müzede eserler ve sergilenen objeler hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağladığı için sizin de işinize yarayabileceğini düşündük.

Döviz Çevirici: İzlanda’nın para birimi konusunda 2384293 basamağı yan yana görünce kafanız karışacağı için döviz çevirici uygulamalar kesinlikle kurtarıcı oluyor. Biz mi salağız bilemiyoruz ama yer yer gerçekten çok işimize yaradı.

Kuzey Işıklarıİzlanda’da Kuzey Işıkları

İşte geldik İzlanda ile ilgili en heyecan verici meselelerden birinin detaylarına. İzlanda gezisi boyunca kuzey ışıklarını 3-4 kez görmeyi başaran insanlar olarak bu konuda bize rahatlıkla güvenebilirsiniz.

Kuzey ışıklarını görmek için en iyi dönemin Eylül-Mart arası olduğundan söz etmiştik. Ancak oh Ocak’ta geldim, şimdi her yerde kuzey ışığı göreceğim diye de düşünmeyin tabii. Hem şans hem de doğru zamanda doğru yerde olmak çok önemli. Kuzey ışıklarını net bir şekilde görmeniz için bir arada bulunması gereken kriterler şunlar;

-Yağışsız ve bulutsuz bir hava

-Karanlık, mümkün olduğunca şehirden uzak bir ortam

-Dönem gereği buz gibi, popo uyuşturan bir hava

-Yukarıda söz ettiğimiz, ışıkların aktiflik derecesini takip edebileceğiniz resmi bir internet sitesi.

Bu koşulları bir araya geldiği takdirde artık işiniz iyice şansa kalıyor. Kuzey ışıkları fotoğraflamak için ise çok kuvvetli olmadığı takdirde telefon kesinlikle yeterli değil. Yanınızda profesyonel bir kamera ve aranızda bu kameranın değerlerini doğru ayarlayacak birinin olması şart. Biz kuzey ışıklarını hem Canon  500d hem de Samsung NX Mini ile fotoğrafladık. Bazen şansınız yaver giderse kameraların otomatik modunda fotoğraflama şansınız bile oluyor, bu tamamen ışıkların aktiflik derecesine bağlı.

*Reykjavik yakınlarında kuzey ışıklarını fotoğraflamak için lokallerin hep bir ağızdan önerdiği tek bir yer vardı: Grotta yakınlarındaki deniz fenerinin yakınları. Bu noktayı Ulmon haritanızdan kolaylıkla bulabilir ve ulaşabilirsiniz. Arabasız ulaşmanız biraz zor tabii, çünkü şehrin biraz dışında kalıyor, pek öyle yürünebilecek bir nokta değil. Burayı önermelerinin sebebi ise adanın tam ucunda, okyanusa bakan oldukça karanlık bir nokta olması. Eğer merak ediyorsanız ekleyelim, biz ilk kuzey ışığı deneyimimizi burada yaşadık.

Kuzey Işıkları İzlanda*Reykjavik dışındaki noktalarda kuzey ışıklarına denk gelebilme ihtimaliniz daha da yüksek. Çünkü oldukça ıssız yollardan, neredeyse hiç ışığın olmadığı yerlerden geçeceksiniz ve eğer adanın diğer ucundan örneğin Jökullsarlon tarafından geliyorsanız 3-4 saat içinde birçok farklı hava koşulu yaşayacaksınız, elbet bulutsuz bir noktaya denk gelebilirsiniz. Hal böyle olunca tavsiyemiz, çıktığınız turdan geç saatte dönmeye tedirgin olmamanız, hatta mümkünse dönüşünüzü hava karardıktan sonraya bırakmanız. Havanın tam olarak kaçta karardığını da vedur.is’ten kontrol edebilirsiniz.

*Kuzey ışıkları bazen çok sönük ve insan gözüyle fark edilmeyecek siliklikte olabiliyor. Bu yüzden yolda giderken arada bir gökyüzünün fotoğrafını çekin, çünkü bazen sizin göremediğinizi makina yakalayabiliyor. Bizim kuzey ışığı deneyimlerimizden biri, aramızdan birinin şans eseri gökyüzünün fotoğrafını çekmesi sonucu başladı ve o noktada duraklamaya karar vermemiz bu şekilde gerçekleşti.

*Oldu da belli belirsiz bir şekilde kuzey ışıklarını görmeyi başardınız ama pek de internette gördükleriniz gibi bir şeye benzemiyor…Sakın pes etmeyin! Çünkü çok cılız başlayan ışıklar birkaç dakika içinde inanılmaz kuvvetli bir hale gelip gökyüzünde adeta dans etmeye başlayabiliyor. Unutmayın, bu işin bir kısmı şans ile alakalıysa geri kalanı da azim ve sabır!

*Tripod olmadan kuzey ışıklarını fotoğraflamak oldukça zorlu oluyor. Görüntü bulanık ya da dalgalı çıkıyor. Ne yapın ne edin, gitmeden önce ya satın ya da ödünç alın.

*Kuzey ışıklarının genel olarak en iyi görüldüğü saatlerin 22:30-3:00 arası olduğu söyleniyor, aklınızda bulunsun.

İzlanda Geziİzlanda’da Yeme İçme Meselesi

İzlanda mutfağı sebze-meyve açısından pek de zengin değil, çünkü toprakları bu tip ürünleri yetiştirmek için elverişli değil. Haliyle yeme-içme kültürü daha deniz ürünleri ve et üzerine kurulu. Bu yazı İzlanda hakkında ipuçları içerdiği için restoran önerilerimizi görmek istiyorsanız sizi Reykjavik postumuzun içine alalım. Genel olarak nedir ne değildir bir takım ipuçları vermek gerekirse:

*İzlanda’daki yasa ile alakalı olarak gece 11’den sonra mekanların dışında içki içmek yasak. Bazı durumlarda 11:30’a kadar esneklik gösterebiliyorlar, ama genel olarak durum bu.

*Gideceğiniz her mekanda su ücretsiz, çünkü musluk suyu içilebiliyor. Pet şişe almanız=Bunlar kesin turist damgası. Bir şişe edindikten sonra suyunuzu musluktan doldurabilir ya da mekanlarda sürahilerin bulunduğu noktadan kendiniz alabilirsiniz.

*Market alışverişi yapacaksanız aklınızda bulunsun, Avrupa’nın birçok yerinde olduğu gibi burada da alacağınız her poşet için ekstra ücret ödemeniz gerekiyor.

*Golden Circle, Güney İzlanda ya da başka noktalar fark etmez, yol için yanınıza mutlaka yiyecek içecek alın. Bazen çok uzun süre hiçbir tesis ile karşılaşmadığınız anlar ya da hava durumu sebebiyle çok yavaş ilerlemeniz gereken durumlar olabiliyor, susuz kalmak istemezsiniz.

*Sosyal mesaj vermeden gidemeyiz! Balina yemeyin. Puffinlerin nesli tükeniyor mu bilmiyoruz ama onu da yemeyin.

40 Comments

  • dünyanın bence en güzel yeri. vizesi biraz sorunlu ancak ben globalvizeden aldım bi problem yaşamadım ilk kendım basvurdugumda red verdıler ama ikinci kez globalvizeyle basvurdugumda vizem cıktı. eger bi sorununuz olursa ücretsiz destek veriyorlar ulaşmak isterseniz http://www.globalvize.net/izlanda-vizesi adresinden ulaşabilirsiniz

  • Bu yaziyi okumadan baska bir izlanda yaziniza yorum yapmistim kuzey isiklari ile ilgili. Cok sanslisiniz gormekte. Bizim 4.gunumuz tromsoda su an ve cok cok silik gorduk. Bu nedenledir ki Izlandaya da gidelim diye daha Tromsodayken blog okumaya basladim. Ekinoks zamanlarinda hareketliligin en yuksek oldugunu ogrendik(eylul ortasi-ekim ortasi ve mart ortasi-mart sonu). Ama tabi hava tahminleri de surekli degistiginden tamamen sans isi. Makine icin de; eger genis aci sabit lens (35 mm en ekonomik olabilir) varsa diyafram 1.8e dustugunden iyi oluyor (en ucuzu sabit lens aldigimizi varsayarsak 🙂 ) iso en az 800, enstantene ise 5-20 saniye arasi tutmak gerekiyor. Bir de sonsuz ve manuel focusa ayarlamak gerek. Belki ihtiyaci olan olur diye yaziyim dedim 🙂

    • Aurora Borealis bir süreliğine daha kaçacak benden ama eninde sonunda yakalayacağım. Ve yakaladığımda da hiç düşünmeden test edilmiş ve onaylanmış bu ayarları kopyalayacağım.. Elinize sağlık saygılarımla

  • Merhaba öncelikle çok güzel bir yazı olmuş. Araba kiralama konusunda kararsızım ve gitmeme bir hafta var. Bu arabaya yapılan sigortalar arabanın başına yapılan sigortaya göre gelen her şeyi mi karşılıyor yoksa sadece belli bir kısmını mı? Demek istediğim arabayı pert ettim mesela ne oluyor?

    • Neyin arabanızı pert ettiğine bağlı 🙂 Normal bir kaza yaparsanız karşılıyor ancak İzlanda’daki kum fırtınası, yanardağ, aşırı rüzgar gibi doğa olayları sonucu pert ederseniz normal sigorta karşılamıyor. Bunun için ayrı bir sigorta yaptırmanız gerekiyor. Yine de arabayı kiralamayı düşündüğünüz firmadan daha detaylı bilgi edinmenizde fayda var. Şimdiden iyi yolculuklar!

  • uzun zamandır gördüğüm en iyi seyahat bloklarından biri. ço keyifli ve detay bir dille yazılmış. hiç açık kapı bırakılmamış. eliniz kolunuza sağlık. süpersiniz. tekrar teşekkürler.

  • Oldu mu şimdi? mayıs ın ilk haftası bir haftasonu kaçamağı yapmayı düşünüyordum ahhh ahh kuzey ışıklarını göremeyecekmiyimmm.. çok güzel yazı olmuş.

  • İzlanda yazınızı yeni okumaya başladım. Okuduğum kadarıyla süper detaylarla bilgi vermişsiniz. Elinize sağlık. Bu sene Şubat ayında ben de gitmeyi planlıyorum. Umarım ben de o şanslı kişiler arasına girer kuzey ışıklarını görebilirim 🙂

  • Uzun süredir gezi yazısı okuyan bir insan olarak bu kadar sürükleyici ve hoş bir anlatım tarzını güzel detaylar ile birleştirene çok az rastladığımı belirteyim. Emeğinize ve elinize sağlık çok yararlı ve değerli bir yazı olmuş. Dünyada beni filipinler, isviçre’den sonra beni bu kadar heyecanlandıran üçüncü ülke oldu İzlanda. Şimdiden gezi planlamalarına başladım. Adanın kuzey kısmı için ayrılabilecek bir günün karşığına değecek yerler varmı acaba? Bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim.

  • Sevgili gezgin arkadaşlar,
    Yanımıza yazılarınızı alıp Kopenhag üzerinden İzlandaya gittik. Tavsiyenize uyarak golden tur ,bir gece Vik konaklamalı güney turu, iki gece de Reykjavik ‘te kalarak gezimizi tamamladık ,20 eylülde yani hafta başında yurda döndük Hava muhteşemdi.( Özellikle tavsiyeniz üzerine) Allahın evine para ödenmez diyerek Reykjavik’te kilisenin tepesine çıkarken kulaklarınızı çok çınlattık.
    Çook çok teşekkürler

    • faydalı olmasına çok sevindik! biz de tam geçen sene bugün reykjavik’te olduğumuzu fark etmiştik 🙂

  • Merhaba,
    Su an Vik te yemekteyiz ,atladigimiz bir sey var mi diye tekrar blogunuz actim.Yazinizdan cok istifade etmis kisiler olarak, tesekkur borcumuzu yerine getirelim.İzlanda yazdiginiz gibi, cok gezen biri olarak benim listemde ucunculuge yerlesti.
    Cok tesekkurler,

  • Izlanda’yi bir türlü denk getiremiyorum hep baska rotalar araya giriyor, ama gittigimde deneyimlerinizden faydalanacagim. Faydali bilgiler icin cok tesekkürler 🙂

  • HARİKA BİR YAZI VE YORUMLARDAN BELİZ’İ KESİNLİKLE FOTOĞRAF KONUSUNDA DİNLEYECEĞİM. 22-25 OCAK İZLANDADA OLACAĞIZ,AŞŞIRI HEYECANLIYIZZ.. BLOG BİR HARİKA OKUMAYA DOYAMIYORUZ..

  • Kızlar merhaba! Biz de sizin gibi iki yakın arkadaş İzlanda biletlerimizi aldık. Bana mısın demedik seyahat için Ocak sonunu seçtik. Tavsiyelerinizi okudukça hem çok gülüyoruz hem de hafiften korkma hali geliyor.
    Size sorum: Türk ehliyetlerinizle araba kiralarken, trafikte sorun yaşadınız mı? Geçerli midir?

    Çok teşekkür ederiz Sevgiler

    • Selam kızlar,

      Biz Amerika ehliyeti kullandık ama, eğer Türkiye’de yeni ehliyete geçerseniz o diğer ülkelerde de geçerli diye biliyorum, bi’ araştırabilirsiniz 🙂 İyi gezmeler!

  • herkese selamlar , kızarkadaşımla 5-9 ocakta gitmeyi planlıyoruz veya 6-10 da olabilir ..iki kişi daha çıkarsa buradan bize katılmak isteyen, pahalı şehri biraz daha ekonomik yaşayabiliriz..umarım çıkar:)

  • Merhaba,
    biz 2 arkadaş 10-13 şubat arası gitmeyi planlıyoruz.Daha kalabalık güzel ve uygun gelebilir gelmek isteyen olursa çok seviniriz

  • Öncelikle çok teşekkür ve tebrik ediyorum. Bu ne kadar muhteşem bir gezi dosyasıdır. Her ayrıntı düşünülmüş. Resmen bu yaptığınız hayır işi. “ah bu rehberi biz bulsaydık amma işimize yarardı!” dedirtti gerçekten. Keşke blogunuzu daha önce keşfetseydim. İzlanda vesile oldu. Şimdi tüm yazılarınızı büyük bir keyif ve merakla okuyacağım.

  • Kendimi bu yorumu yapmak zorunda hissediyorum. Ne kadar ağlanan sızlanan insanlarsınız. Bu sene Estonya’ya gelmeden önce kışın donacaksın yok şöyle giyin yok böyle giyin dediler.. iyisi mi bütün kışlıkları götüreyim dedim bavul 35 kg oldu. -37 yi gördük.. Ciddi bir soğuk ve vloggerları izliyorum -5 ler de -10 larda ay öldüm aman çatlayacağım oy kalçam oy göz kapaklarım.. -37 diyorum kalınca bir mont altına da kışlık bir tshirt giyip çıkar ve hissetmezdim, yalıtımı iyi yapardım ama. Öyle kazaklarmış mazaklarmış hiç sevmem bir şeylerin beni sıkıca sarmalamasını. Demem o ki öyle rüzgarlar gördümki inanın elinizi dışarıda bir dakika hareketsiz bırakamıyorsunuz. Göz kapaklarınız donuyor. Ama şu sizin anlattığınız ölümcül hasta eden soğuğu bir göremedim arkadaş. Ne kadar dayanıksız adamlarsınız, Dubaiye gidersiniz orada da aman sıcaktan öldük dersiniz. İzlanda’ya da gideceğim eminimki sportif bir insanın rahatlıkla başaçıkabileceği bir iklimle karşılaşacağım, ne gerek var yok goratexmiş yok efendim ultra delux premium termal çoraplarmış, yok efendim kasketmiş masketmiş. İnsan vücudunu hayatı boyunca bir şeylere adapte etmediyse ve çıtkırıldım yaşadıysa, aman üşümeyeyim aman terlemeyeyim diyerek yaşadıysa.. Böyle saçma sapan yazar çizer.

    • evet gerçekten çok önemli bir konuya parmak bastın, ne hakla soğukta üşüyoruz ya çılgınlık bu! ARKADAŞLAR İÇLİKLER VE KAZAKLAR İPTAL, BUZULLARA TİŞÖRTLE GİDİYORUZ, TEKRAR EDİYORUM, İÇLİKLER VE KAZAKLAR İPTAL. sdfsd

  • İzlanda yazınız ulaşmak istediğim bilgilerin çoğunu çok güzel şekilde anlatmış, elinize sağlık.

  • harika bir dil okudukça okuyası geliyor insanın 🙂 sayenizde baharda güzel bir izlanda turu planlayacağım. bu kadar modern insana saygının olduğu yerde otostop çalışır heralde ?

  • selam.geçen sene tromso dan kuzey ışıklarını yakaladım.bu sene izlanda yı yazın treking rotaları ve doğa için istiyorum.ağustos ayı.yazınız muhteşem.öncelikle teşekkürler.ben yeşil pasaportluyum.bunun için nasıl bir yol izlemem gerekiyor.bu arada çadırla gitmeyi düşünüyorum.kamp alanları varmı dır.araba kiralanınca daha uygun olacak anlaşılan.konaklamaya para vermeden daha çok yer gezilebilir mi.zaten treking yapıyorum.yürümek sorun değil.bütün derdim doğa..ayrıca ağustos ta gelmek isteyen arkadaşlar varsa bunu değerlendirebiliriz.

  • Merhaba,
    Öncelikle İzlanda hakkında yazılmış en güzel ve en ayrıntılı bu yazı için teşekkür ediyorum. Biz Eylül 2018’de 6 gece kalmalı bir gezi planlıyoruz. Sizce hangi bölgeye kaç gün ayırmalıyız. Çok teşekkürler.

  • Merhabalar,
    Haziran 2018 sonu için gezimi planladım, kuzey ışıkları olmayacak maalesef ama sorun değil 🙂
    Sizi tebrik etmek istedim sadece, çok araştırma yapıp bir çok blog okudum ama sizinkisi en faydalı olanı.
    Fiyatlara gelince, tüm kıtalara ve dünyanın her bir köşesine gitmiş biri olarak fiyatların bir çok avrupa ülkesinden daha pahalı olduğunu düşünmüyorum.
    Neticede böyle bir seyahatı göze alan biri elini cebine atmalı 🙂
    Tekrar tebrikler ve teşekkürler

  • Tromso’ya gideceginizi okuyunca inanilmaz heyecanlandim. 🙂 Cok populer ve klasik gezi rotalarindan olmayan yerler hakkinda yazilar okumak cok keyifli oluyor. Gidin gelin, yazin, uzuuun uzuun yazin 🙂

    Arastirmalar ( stalklamalar 😛 ) sonucu bir suru bilgiye ulasmissinizdir ama ben yine de bizim gezinin linkini buraya birakayim, belki birilerine faydasi olur :

    http://myblog42-42.blogspot.be/2015/01/troms-gezisi.html

    Simdiden iyi eglenceler, harika gececegine eminim 🙂

  • Süper bir yazı olmuş İzlanda benim için bir rüya ama gerçekleşmesi için elimden geleni yapacağım. Hedef 2019 Eylül
    Siz bir tur düzenlesenize 👍
    Teşekkürler

  • Gercekten super bir yazi olmus! 2 sene once gitmeye niyetlendik, bilet fiyatlarini gormemiz yetti ve bu yuzden 2 senedir para biriktiriyoruz! 🙂 Italya uzerinden gidecegiz ve calistigimiz icin tek tatil olan Cristmas zamanini dusunduk. Tarih olarak 23-29 aralik 2019 yada 30-5 ocak 2020, korktugum sey tabiki hava kosullari. Izlanda’ya kucuklugumden beri hayranim, aurora boreale seyahatin kilit noktasi sizce hava durumu ve isiklari gorme acisindan uygun tarihler mi? Bu tarihlerde Izlanda’da bulunan arkadaslar var mi?
    Simdiden tesekkurler!

  • Şu an İzlanda’dayız. 4. günümüzde kar,buz, tipi nedeniyle yollar kapandı programdaki bir çok yeri iptal etmek zorunda kaldık. Kuzey ışıkları hayalimiz başka bir sefere kaldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir