İzlanda Gezi Rehberi: Golden Circle Turu Notları

Sizi Reykjavik dışına çıkmaya zorlayacağımızı ve sizin de hali hazırda böyle bir niyetiniz olduğunu biliyoruz. İzlanda’ya kadar gelmişsiniz, göreceğiniz onlarca doğa harikası var, yalnızca arabayla yolda giderken bile ağzınızın açık kalacağı bir ülkenin orta yerine düşmüşsünüz, herhalde sadece şehirde vakit geçirmeyeceksiniz.

Golden Circle Turu İzlanda’daki doğa odaklı turlar içinde en turistik olanı. İster araba kiralayıp kendiniz dolanabilirsiniz, ister yapılan turlardan birine katılabilirsiniz. (Biz şurada İzlanda’da arabayla kendi turunuza çıkmanın yöntemlerini anlatmıştık, oraya bakarsanız işler sizin için çok daha kolaylaşır.) Biliyorsunuz biz kesinlikle kendi turunuzu yapmanızı destekliyoruz, bizim İzlanda ile ilgili verdiğimiz en doğru kararın bu olduğu konusunda ısrarcıyız.

İzlanda Gezisi
Bu tur boyunca gayzerler, inanılmaz güzellikte şelaleler, dev bir krater gölü, Game of Thrones’un çekildiği lokasyonları ve yol boyunca bol bol İzlanda atı göreceksiniz. Ağzınız açık kalacak, Türkiye’ye dönmemek için kendinizi bir direğe falan zincirlemek isteyeceksiniz ve çok yüksek ihtimalle daha büyük çevreci eğilimler göstermeye başlayacaksınız. Ah anlattıkça gözlerimizden kalpler çıktı, elimizde olsa da yine gitsek!

Not 1: Aşağıda yazdığımız sıralama, Reykjavik’ten çıktığınız andan itibaren takip etmeniz gereken en mantıklı güzergah sıralamasıyla yazılmıştır. Golden Circle turuna çıkacağınız zaman bu lokasyonları aşağıdaki sıralama ile ziyaret etmelisiniz, test edildi, onaylandı.

Not 2: İzlanda İpuçları içeren yazımızda detaylıca söz ettiğimiz Ulmon’un İzlanda haritasını kullanmak işleri sizin açınızdan çooook kolaylaştıracaktır, hatırlatalım.

Söz veriyoruz başka not eklemeyeceğiz notu: İzlanda gezi rehberi kapsamında Reykjavik gezi rehberimiz için şuraya, Güney İzlanda rehberimiz için buraya ve İzlanda İpuçları notlarımız için de şuraya bakabilirsiniz.

İzlanda
Thingvellir National Park

Reykjavik’ten yola çıktıktan sonra kendinizi İzlanda’yı çepeçevre saran ana yol olan Route 1’e attınız mı, Golden Circle rotanızda gitmeniz gereken ilk lokasyon Thingvellir National Park. (Þingvellir şeklinde de yazıldığını görebilirsiniz, gözünüz alışsın) Burası, dünyanın en eski parlamento binasını içinde barındırıyor olması nedeniyle tarihi bir önem taşıyor olmasının yanı sıra, doğal güzellikleri açısından da kalbinizi çalacak dev bir park. Park derken öyle şehir parkı gibi falan düşünmeyin tabi ki, içinde kocaman bir gölün, adamın aklını alan doğa şekillerinin, şelalelerin, bir adet kilisenin ve kanyonların olduğu bir alandan bahsediyoruz. Özetle Golden Circle’ın olmazsa olmazlarından!

*Nasıl Gidilir?  Reykjavik’ten Route 1’e, yani ana yola çıkın, Mosfellsboer’e kadar gittikten sonra sağdaki ilk çıkışa girin ve Route 36’dan dümdüz devam edin. Bu yol sizi Thingvellir’in ana girişine çıkaracak. Reykjavik -Thingvellir arası yaklaşık 40 km civarı ve oldukça bilinen bir nokta olduğu için yol boyunca tabelalarını da göreceksiniz.

*Bilgi alabileceğiniz, bir şeyler atıştırabileceğiniz ve ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz tesis (dikkatini çekeriz, çiş yapmak demiyoruz) Leirar’da bulunuyor. Buradan harita da edinebilirsiniz. Yazın 09:00-20:00, diğer aylar ise 09:00-17:00 arası açık.

*Eğer donmaktan keyif alıyorsanız Thingvellir’de dalış yapma olanağınız da var. Bunun için Information Center’dan bilgi alabilirsiniz.

*Bu arada, Game of Thrones’da Arya ve Sandor Clagne’nin at koşturdukları, kanka oldukları ve spoiler vermemek adına gerisini söylemeyeceğimiz bir takım sahneleri burada çekildi. Ayrıca White Walker’ların yaldır yaldır yürüdüğü ürkütücü sahnelerin birkaçı da burada vuku buluyor. Winter is coming deyince İzlanda’ya uğramamak olmazmış tabi.

*Thingvellir Church, Öxararfoss ve parlamento binasını görmeyi unutmayınız efenim.

İzlanda Atı
Bruarfoss

Bruarfoss’u buraya yazıyoruz, çünkü eğer kocaman bir çılgınsanız Golden Circle rotası üzerinde uğrayacak alternatif yerler araştırırken bir ihtimal buraya denk gelebilir ve gitmeye kalkışabilirsiniz. Biz de sizin gibi sinsi olduğumuz için biz de gitmeye kalkıştık, ancak biraz zorlu bir sürece dönüştüğünü itiraf etmeliyiz.

Bruarfoss rengini görünce “benim burayı görmem lazım!” şeklinde haykırmak isteyeceğiniz inanılmaz güzel renge sahip bir şelale. Tamamını göremesek de, gördüğümüz kadarıyla gerçekten de neredeyse fotoğraflardaki gibi bir renge sahip. Biliyorsunuz çağımızda şelalelerin bile before after’ı yapılabileceği için ilk başta gerçekliğini teyit etmek gerekiyor. Neden tamamını göremediniz diyecek olursanız, etrafı özel mülklerle çevrili bir alan olduğu ve geri kalan noktalarda da enteresan bir toprak dokusuna ve doğaya sahip olduğu için, bir noktadan sonra “buraya basarsak ne olur, bir volkanı falan mı aktive ederiz acaba?” endişesi taşımaya başlayıp pes ettik. Gördüğümüz kadarı da güzel miydi? Tabi ki. Belki de biz beceremedik ya da bu şelaleyi görmeyi pek de gönlümüze yazmadık bilemiyoruz, isterseniz bir şans verebilirsiniz.

*Nasıl Gidilir? Geysir yönüne doğru gidecek şekilde Road 355’i takip edin. Brekkuskogur’u geçtikten sonra sola dönün. Yolun sonuna kadar gidin, ancak bir noktada arabanızı bırakmanız ve solunuzda kalan gizemli patikadan yürümeniz gerekecek. Su sesini takip etmek iyi bir fikir olabilir. Alternatif bir yoldan gitmeye kalkışırsanız özel mülklerin arasında dalacağınız için kapalı yollara denk geleceğinizi hatırlatalım, denemeye değmez.

Strokkur İzlanda

İzlanda Gayzer
Haukadalur – Geysir ve Strokkur

İşte geldik buradayız, gayzerlere ve kelime oyunlarına hastayız! Bizim için Golden Circle’ın en heyecan verici noktalarından biri olan gayzerler, volkanik bölgelerde belirli aralıklarla sıcak su ve buhar fışkırtan sıcak yeraltı su kaynakları olarak tanımlanabilir. (Yalnız iyi tanımladık) Eğer biraz daha laçkalaşırsak o çizgi filmlerde gördüğünüz, üstüne denk gelince karakterleri yukarı püskürten sıcak su kaynaklarını da hayal edebilirsiniz, gerçekten de aşağı yukarı öyle bir şey.

Normalde havasından geçilmeyen Geysir bu aralar aktif değil, ancak Strokkur yaklaşık 100 derece sıcaklığındaki suyu 6-8 dakikada bir yaklaşık 30 metre yüksekliğe fışkırtıyor. İlk gördüğünüz anda paniğe kapılabilirsiniz, çünkü yukarı fışkıran sıcak suyun üstünüze geleceğini zannedebilirsiniz (herkes öyle zannedip çığlığı basıyor, anormal değilsiniz) ancak sıcak su soğuk hava koşulları ile bir araya geldiğinde su yukarı fışkırdığı gibi buharlaştığı için çok şükür öyle bir durum yaşanmıyor. Bu arada, başlıktaki Haukadalur kafanızı karıştırmasın, o gayzerlerin bulunduğu bölgenin genel adı.

*Nasıl Gidilir? Bu noktada amacınız Road 37’ye ulaşmak. O sebeple Laugarvatn tabelalarını takip edebilirsiniz ve oraya ulaştığınızda da Road 37’de dönüp yolu takip ederseniz gayzerlerin bulunduğu alana ulaşabilirsiniz.

*Bu turda en çok vakit geçireceğiniz yer Strokkur gayzeri olacak. Çünkü 6-8 dakikada bir fışkırdığı ve siz de yüksek ihtimalle bol bol fotoğraflamak ve gözlemlemek isteyeceğiniz için en az 3-4 kez harekete geçmesini bekleyeceksiniz. Biz bir kez daha görelim diye diye 1,5 saatimizi geçirmişiz mesela. Turla giderseniz o kadar vakit ayırmanıza olanak tanımayabilirler tabi, onu da ekleyelim. Gitmeyin turla diye boşa demiyoruz.

Gullfoss Şelalesi İzlanda
Gullfoss

Onların Niagara’sı varsa bizim de Gullfoss’umuz var kardeşim. Alın size Golden Circle rotasının bir diğer ana durağı, mükemmelliğin somut karşılığı olabilecek güzellikte bir şelale. Kaynağını İzlanda’nın ikinci büyük buzulu Langjökull’dan alan Gullfoss, iki kademeden oluşuyor ve yaklaşık 32 metre yükseklikten, kocaman bir kanyona dökülüyor. Güneşli bir günde hayatınızda gördüğünüz en güzel gökkuşağı oluşuma da burada şahit olabilirsiniz! Zaten adı da “Golden Falls” anlamına geliyor.

*Nasıl Gidilir? Buraya Strokkur üzerinden gideceğinizi düşünürsek, Strokkur’a ulaştığınız yönün tam tersi istikamette Route 35 üzerinden devam ederseniz, Gullfoss tabelalarını ve akabinde Gullfoss’un park alanını görebilirsiniz, gayet basit.

*Gullfoss civarında şelaleyi birçok farklı açıdan görebileceğiniz seyir terasları var ve hepsinden farklı farklı fotoğraflar yakalanabiliyor, bir tanesine çakılıp kalmamanızı öneririz. Biraz merdiven inip çıkmayı gerektiriyor ama oralara gitmişken tembellik etmek ayıp olur.

*Gullfoss’a ait efsaneleşmiş bir hikaye var, onu da anlatmadan geçmeyelim. Sigridur Tomasdottir, Gullfoss yakınlarındaki çiftliklerden birinde yaşayan, yüksek eğitim almamış olmasına rağmen kendini çok geliştirmiş ve eğitmiş biri olarak bilinen bir kadın. Gullfoss’a gelen ziyaretçilere adeta bir rehber havası takınarak şelaleye giden ilk patikayı yaratan insan olarak da İzlanda’nın tarihine geçmiş. Fakat asıl akılda kalan yönü yatırımcıların Gullfoss’u bir enerji kaynağına dönüştürmek üzere satın almak istemesi üzerine gösterdiği direniş ile İzlanda’nın ilk kadın çevreci aktivisti ünvanını almış olması. Helal olsun Sigridur!

Faxi (Vatnsleysufoss)

Faxi, ana, yani genel olarak tüm turistlerin uğradığı Golden Circle rotasının içinde yer almasa da, güzergahınız içinde olduğu için bu turu gerçekleştirirken uğrayabileceğiniz bir başka şelale. Gullfoss’un hemen üzerine buraya giderseniz bir tık daha az etkilenebileceğiniz gerçeğini kabul ederseniz, en azından görünce göl görmüş muamelesi yapmazsınız.

*Nasıl Gidilir? Gullfoss’un 12 km güneyinde, Tungufljot Nehri üzerinde yer alıyor. Route 35’i takip ederek kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Kerid Krater Gölü
Kerid Crater Lake

Adını Kerið olarak da görebileceğiniz Kerid Krater Gölü, Golden Circle Turu’nun son ayağı. Şahne rengiyle 55 metre derinliğindeki bir çukurun içinde yer alan bu göl dev bir amfityatroyu andıran havasıyla size aslında dünyada ne kadar da küçük bir yer kapladığınız bir kez daha hatırlatmak görevini üstlenmiş gibi!  Oralara kadar gitmişken yalnızca göle bakmakla kalmayıp yerdeki kumu elinize almayı da deneyin ve volkanik kumun ne kadar da enteresan bir yapıya sahip olduğunu kendi gözlerinizle de görün.

*Nasıl Gidilir? Faxi’den sonra Route 35 üzerinden dümdüz bir şekilde 30-35 km kadar güneye inin, tabelasını göreceksiniz.

*Biraz tuhaf gelebilir ama Kerid’i görebilmek için 3 euro civarı bir ücret ödemeniz gerekiyor. Yanardağın, buzulun, gayzerin değil ama, volkanik krater gölü görmenin bir bedeli var arkadaşlar.

17 Comments

  • Merhaba,
    İzlanda’da toplam 6 gün kaldınız diye biliyorum. Güney İzlanda’yı Jökulsárlón’a kadar 1 günde, Reykavik 1 gün ve Golden Circle’ı ise 4 günde mi tamamladınız?
    Biz eylül 2016’da 4 veya 5 gece kalmalı düşünüyoruz? Sizce hangi bölgelere kaçar gün ayırmalıyız?

    • Bizce 2 gün Reykjavik (müze gezecekseniz), 1 gün Güney İzlanda, 1 Gün Golden Circle şeklinde gerçekleştirebilirsiniz. 1 gün daha ekstranız olsa Güney İzlanda’ya 2 gün ayırsanız ve o civarda da bir gece konaklasanız daha şahane olur tabi 🙂

    • Selam, bizce navigasyon gerekli. Ayrıca uygulama olarak Ulmon’un İzlanda haritasını da indirseniz bayağı iyi olabilir. Biz öncelikli olarak onu takip ettik mesela.

  • Çok faydalı bir yazı olmuş, gezimizi planlarken çok yardımcı olacağını düşünüyorum. Araba kiralamak için yaş sınırı ile ilgili bir bilginiz var mı?

  • Harikulade yazılar olmuş!
    Biz de eşimle Temmuz başında 2 tam gün geçireceğiz İzlanda’da.
    Bir gününü Rejkavik, bir gününü de Golden circle’a ayırmayı planladık. Ek bir öneriniz olu mu?
    Sevgiler

  • Merhaba,

    9 Ekim’de mac icin gidecegim fazla vaktim olmayacak, hangisi daha must; golden circle-guney izlanda?

    Sevgiler,

    • mümkün değil öyle bir tercih yapmak, ama az zamanınız varsa golden circle size daha yakın olacaktır, o sebepten onu seçebilirsiniz.

  • Merhaba öncelile verdiğiniz bilgiler için teşekkürler kesinlikle çokca faydalı ben Ekim 19-24,25 arası orada olacağım kuzey ışıklarını görebileceğim yer,şehir,lokasyon ile ilgili bir tavsiyeniz var mı araç kiralama yada konaklama ile ilgili tavsiyelerinizide değerlendiririm şimdiden teşekkürler

    • sitede izlanda ile ilgili başka yazılar da mevcut, orada merak ettiğiniz konularla ilgili önerilerimiz de var, oralara göz atabilirsiniz 🙂

  • Uzun süredir gezi yazısı okuyan bir insan olarak bu kadar sürükleyici ve hoş bir anlatım tarzını güzel detaylar ile birleştirene çok az rastladığımı belirteyim. Emeğinize ve elinize sağlık çok yararlı ve değerli bir yazı olmuş. Dünyada beni filipinler, isviçre’den sonra beni bu kadar heyecanlandıran üçüncü ülke oldu İzlanda. Şimdiden gezi planlamalarına başladım. Adanaın kuzey kısmı için ayrılabilecek bir günün karşığına değecek yerler varmı acaba?

  • Merhaba,
    2-6 Ekim tarihleri arasında İzlanda’daydım. Blogunuzdan edindiğim bilgiler gerçekten çok işime yaradı.
    Çok güzel gezip çok güzel anlatıyorsunuz, e iyi ki varsınız 🙂
    Sevgiler.

    • çok teşekkür ederiz, süper bir gezi olmuştur umarım! siz de iyi ki varsınız, öpücükler 🙂

  • Şubat ayında danimarkada olacağım. İzlandaya da 2 gün için geçmeyi düşünüyorum. Sizce yeterli mi.özellikle kuzey ışıkları ve golden circle için.ve bir de mavi lagun.yurtdisinda ilk görmek istediğin yer neresi dediklerinde izlanda derdim.kuzey ışıkları için reyjkavik tr en uygun yer neresidir

    • Bizce yeterli değil, en azından bi’ 3 gün olsun bari oralara kadar gitmişken. Geri kalan soruların cevaplarının hepsi blogda mevcut, 12312 tane yazı yazdık hakkında onlardan baksanız süper olur

  • Merhaba,

    Öncelikle blogunuz çok faydalı ve güzel olmuş. Elinize sağlık 🙂
    İzlanda’da araç kiralamak için mevcut (eski) ehliyetlerimizi kullanabiliyor muyuz?

    Çok teşekkürler..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir