Belgrad Gece Hayatı: Övdükleri Kadar Var Mıymış?

Belgrad Gece Hayatı
Hepimizin çevresinde en az bir tane “Belgrad’ın gece hayatını övmeyi seven arkadaş” vardır. Biliyorsunuz, bu şahıs kontrol edilmesi zor biridir. Ne zaman yurt dışı gezisi ya da gece dışarı çıkma muhabbeti açılsa hemen Belgrad’ın kulüplerini, barlarını övmeye, bu konuda en iyinin Belgrad olduğunu falan anlatmaya başlar. Peki o arkadaşınız aslında gerçekten de haklı mıymış? Tartışmaya açık. Çünkü hepimizin “çılgın gece hayatı” anlayışı birbirinden oldukça farklı. Örneğin bize kalırsa Berlin’de birkaç gecesini geçirmiş bir adama Belgrad övmenin pek de bir alemi yok. Las Vegas’ta kulüpten kulübe geçiş yapmayı ya da Hong Kong’un roof top’larında daha farklı bir konseptte vakit geçirmeyi de sevebilirsiniz. Ancak tabi ki bunların hiçbiri Belgrad’ı sevmeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Gelin konuya hep birlikte parmak basalım.

Konuyu “Sapıtmadan Önce” ve “Sapıtmak İçin” şeklinde iki kulağa aşırı mantıklı gelen başlıkta incelemeye karar verdik. Zira bazılarımız sakin sakin muhabbet etmek ve içkisini yudumlamak isterken bazılarımız kulüplerde kan ter içinde kalmak istiyor olabilir, anlıyoruz. Sakin olanından girizgahı yapıyoruz.

Başlamadan gelen edit: Dur daha şehri gezmedik, ne gece hayatı diyenler için şurada çılgın bir Belgrad rehberimiz var.

Sapıtmadan Önce

Blaznavac

Blaznavac’ı biz burada önermeseydik de eminiz ki önünden geçtiğiniz anda içinizde orada vakit geçirme isteği uyanacaktı. Zira aşırı lezzetli kokteyllerinin tadına bakmadan bile yalnızca dış görüntüsü nedeniyle sizi etkileyebilecek sevimlilikte bir mekan. Bu şekilde düşünenler yalnızca biz olmamalıyız ki mekan yaz kış fark etmeksizin sürekli kalabalık. Özellikle yazın bahçesinin inanılmaz keyifli olacağı Blaznavac’da bol bol kokteyl denemenizi şiddetle tavsiye ederiz, çok başarılılar!

blaznavac bar belgrade
Berliner

Belgrad’ın Karaköy’üne dönmüş, sonradan popülerleşen ve yeni mekanlarla dolup taşan Savamala bölgesinin favori mekanlarından biri olan Berliner, adından da anlayabileceğiniz üzere bol bol bira içeren, Almanya’da yediğiniz cinsten sosisliler ve benzeri atıştırmalıklar da bulabileceğiniz tatlı bir bar. Öğlen 1’den hatta 2’den önce açılmıyor. Tabi biz size mümkünse akşam saatlerinde gitmenizi tavsiye edeceğiz. Lokal biradan sıkıntı bastıysa burada 100’lerce bira çeşidinden sevdiğiniz birkaç tanesini mutlaka bulacaksınız.

Ok.No

Ok.No, Knez Mihailova yakınlarında, akşamüstü ya da gece eğlencesi öncesi uğrayabileceğiniz bir mekan. Oldukça uygun fiyatlı  içecekleri ve lokal ağırlıklı bir kitlesi olduğu için uzun uzun vakit geçirebileceğiniz, sakin, kendine özgü bir mekan. Çalışanları İngilizce konuşmak konusunda pek başarılı değiller, ancak söz konusu içki olunca bir şekilde Tarzan stili de olsa anlaşabiliyorsunuz. Olur da burada yer bulamazsanız hemen yandaki Irish Pub’a da uğrayabilirsiniz.

-Adres: Obilicev Venac 17 (Knez Mihailova üzerindeki içinde striptiz kulübü bulunan pasajdan geçince hemen sağınızda kalacak.)

black turtle belgrade
Black Turtle

OitheBlog’a gelmeden önce yabancı kaynaklardan araştırma yaptıysanız Black Turtle’a çok yüksek ihtimalle denk gelmiş ve çoktan merak etmeye başlamışsınızdır. Şehirde birkaç şubesi bulunan Black Turtle’da bildiğiniz dünya çapında yaygın biraların yanı sıra, kendi yapımları türlü türlü bira mevcut. Zaten öncelikle bu konuda nam salmış durumdalar. Eğer tüm çeşitleri denemek isterseniz küçük boy bardaklardan oluştan bir tadım menüsü sunuyorlar ve içinde blueberry’li (Türkçesinden şüphe duyduk da), çilekli, limonlu da dahil birçok çeşit mevcut. Mekanda çalan müzikler tanıdık, ortam samimi, ama biraların hastası olduğumuzu söylesek biraz abartmış oluruz. Yine de denenebilir.

Three Carrots

Bu aralar Belgrad’da en popüler barlardan biri olan Three Carrots’ta bol bol turiste maruz kalma ihtimaliniz yüksek. Zira turistleri kaynaştırmak adına tuhaf bir sistem geliştirmişler ve barın bir bölümüne yalnızca “Sırp vatandaşı değilseniz” girebiliyorsunuz. Aynı zamanda şehrin ilk Irish Pub konsepti olduğu için lokaller tarafından da ekstra ilgi görüyor. Yeni insanlarla tanışmak niyetindeyseniz burası sizin için mantıklı bir tercih olabilir.

Biraz da özet geçelim, çünkü seçenek çok;

Tam olarak kulüp öncesi barı konsepti arayışındaysanız: Prohibicija Pre Club Bar

Jazz barlarda elitist takılacaksanız, pek sevimli dekorasyonu ve tatlı jazz gruplarıyla: Jazz Basta

Biz eğlenmeden önce bir yemek de yesek iyi olur, ama müzik de önemli diyorsanız: Cantina de Frida

Bir Cuma gecesi Rakija gecesine katılmak isterseniz: Caffe Bar Dali

jazz basta belgrade
Sapıtmak İçin

Plastic

Belgrad gece hayatı meselesinde “kime sorsan gösterir” popülerliğindeki mekanlardan biri olan Plastic, haftaiçi pek bir olayı olmayan, haftasonu ise lokal&turist karışımı bir kitleyle dolup taşan, demirbaşlar kulüplerden birisi. Lokaller eskiden daha eğlence odaklı olduğunu, şimdilerde ise biraz daha kasıntı bir mekana dönüştüğünü söylüyor. Fiyatları Belgrad ortalamasının biraz üstünde kabul edilebilecek Plastic’te genellikle kendi içinde 232 dala ayrılan house müzik ve türevleri çalıyor. İnceden bir orta yaşlı abilerin genç kız kovalamak için gittikleri kulüp havası olduğunu da ekleyelim. (Gitmeyeceksiniz sanırım)

-Burayı sevmezseniz, ki sevmeme ihtimaliniz yüksek, civardaki Mint isimli mekanı deneyebilirsiniz.

plastic club belgrade
Tube

Hazır konuya Plastic gibi bilinen bir kulüpten girmişken Tube anmadan geçmek olacak iş değil. Kendileri Belgrad gece hayatı klasiklerinden olmaya aday bir mekan ve yoldan geçen teyzeye sorsanız bile adını biliyor olma ihtimali çok yüksek, üstelik hafiften Berlin’deki kulüpleri hatırlatan bir havası da yok değil. Cuma geceleri genellikle “underground gecesi” Cumartesi geceleri ise türlü türlü elektronik müzik türevinin çaldığı ve lokal DJ’lerin boy gösterdiği bir konseptte geçiyor.

-Girişte 4-5 Euro ücret alabilirler. Belli bir saatten sonra pek sallamıyorlar.

Peron Savamala

Bir Cumartesi gecesi mekandan mekana geçiş yapma sürecinde tanıştığımız, bize küçük çaplı gece hayatı rehberliği yapma meselesini gönlüne yazan Sırp bir arkadaşımızın (geçici bir arkadaşlık oldu) tüm gece boyunca sayıkladığı tek bir şey vardı: Peron’a gidin. İyi tamam gidelim be kız, tamam! Neden? Çünkü Belgrad’ın Karaköy’ü tadında ilerleyen Savamala bölgesinin en favori mekanı bu aralar Peron-imiş de bizim henüz bundan haberimiz yokmuş. Müzikler indie-elektronik hatta yer yer 80’ler. Zaman zaman lokal grupların, oraların Club Bangkok’larının çıktığı da oluyor. Sever misiniz? Bizce seversiniz.

-Yalnızca hafta sonları gidebileceğiniz hatırlatalım.

kc grad belgrade 1
KC Grad

KC Grad bir kulüp değil. KC Grad bir kulüpten çok daha ötesi diye devam edeceğimizi falan beklemiş olabilirsiniz, ama öyle de değil. Şöyle tarif edelim, eğer Lena Dunham bir yere eğlenmeye gidecekse buraya gider. Eğer Alex Turner Belgrad’da akşam dışarıda takılmak isterse buraya mutlaka bir uğrar. Şaka bir yana, KC Grad kaliteli müzik+sevilesi ortam kombinasyonunu yakalayabileceğiniz, başarılı gruplara denk gelebileceğiniz, yalnızca gece hayatı açısından değil, programına bakarak gittiğiniz takdirde film gösterimi, edebiyat&sanat içerikli etkinlikler ya da workshop’lara da denk gelebileceğiniz oldukça sevilesi bir mekan. Hal böyle olunca gecesi de güzel oluyor tabi. Özetle, gidiniz, seversiniz.

Beton

Beton Hala’daki birçok restoranı pek sevmemizden mütevellit ayak basıp içeride dandik bir müzik eşliğinde “hiçbir şey yapmadan duran onlarca sap” görerek ani bir kararla çıkıverdiğimiz Beton, aslında bu aralar şehirde oldukça popüler. Sanırım bunun ana sebeplerinden biri lokasyonunun iyi olması, zira burayı sevmek için herhangi bir sebep görebilmiş değiliz. Gidin diye değil de, gitmeyin diye yazdığımız çok belli oldu di mi?

-Erkek grubu halinde gidiyorsanız damsız girilmez’in Sırpçasını duyma ihtimaliniz var. (Aman zaten güzel değil üzülmeyin)

belgrad 20/44
Daha fazla mekan isteyenler için özetimizi de geçelim;

-Güzel müzik, güzel manzara, yeni mekan, az bilinen öneri: Wats Beograd (Bu arada, Wats= WeAreTheShit)

-Popüler mekanlara hevesliyseniz: Brankow

-Adıyla ilgili şüpheye düşmeyecekseniz pek çok farklı tarzda DJ’e ev sahipliği yapan Drugstor

Nehir kenarındaki kulüplere heveslendiyseniz: 20/44 ya da Povetarac

En popüler ve turistik nehir kenarı kulüplerini bile kaldırabilecek güçteyim diyorsanız: Freestyler ya da River

belgrade nightlife
İpuçları

-Eğer dans etmek, çılgınca eğlenmek niyetindeyseniz gece 12:30’dan önce dışarı çıkmanızın hiçbir alemi yok.

-Birçok mekanda dress code uyguluyorlar, biraz özenli giyinmekten zarar gelmez.

-Şehirde hangi kulüp ve mekanların popüler olduğu mevsime göre ciddi anlamda değişkenlik gösteriyor. Kışın şehir içinde, yazın ise nehir kenarında bulunan kulüplerde yoğunluk oluyor. Biz kışın gittiğimiz için yukarısı biraz kış kulüpleriyle dolup taşmış olabilir.

-Nehir kenarında yer alan mekanların büyük bir kısmı Mayıs’tan önce açılmıyor ya da pek iş yapmıyor.

Evet, artık siz de Belgrad gece hayatı övmeye hazırsınız, bol bol övebilir, ortamların yıldızı olabilirsiniz, tebrikler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir