SimCity’de Yaratılmış Gibi: Singapur Gezi Rehberi

singapur 1Uzak Doğu deyince bir insanın kafasına oluşabilecek şeyler aşağı yukarı bellidir; Yoğun bir çekik gözlü insan popülasyonu (bizim utanmadan sıkılmadan “çekikler” olarak adlandırdığımız türden), çoğumuzun anlayamayacağı cinsten türlü şekillerden oluşan bir alfabe, Budist rahiplerin cirit attığı ihtişamlı tapınaklar ve yemeye korkacağımız türden bir takım yemekler. Buraya kadar gayet sığ bir şekilde yaklaşmış bulunduysak affola, lakin çoğumuzun bakış açısının bu olduğunu birinin itiraf etmesi gerekiyordu. Şimdi tüm bu düşündüklerinizi bir kenara bırakın ve sizi oturduğunuz yerden Singapur’a götürelim. Gözleri –çekik- olmayan insanlarla da sık sık karşılaşılabilen, gökdelen ve yüksek binalarla dolu, inanılmaz düzenli, adeta Sim City’de yaratılmış gibi duran sokak ve caddelere sahip, modern ve yeşil bir ülke düşünün. O anlamlandıramadığınız harflerin yerine bol bol İngilizce ekleyin ve dünya mutfağından türlü türlü yemekle harmanlayın. Tamamdır, artık Singapur’un nasıl bir yer olduğunu aşağı yukarı biliyorsunuz!

Hazır sığ yaklaşımımızı itiraf etmişken, bir diğer sinsi kafa karışıklığına daha son verelim; Singapur bir şehir devleti. Yani tek şehirden oluşan bir ülke. Dolayısıyla yukarıda söz ettiğimiz overdose düzenliliğin gerçekliği aklınıza biraz daha yatabilir. Şehir güvenlik, ulaşım, planlama, mimari vb. konularda gerçekten kusursuz bir görüntü ve düzene sahip. Öyle bir güven hissinden bahsediyoruz ki, ortalıkta “güvenli dediysek de çantanızı sağa sola bırakıp abartın demedik” tadında tabelalar görebilmeniz bile mümkün. Kaosa alışmış, vücudu egzozla bütünleşmiş, yasak sözcüğünü medeniyet adına değil cehalet namına duymaya alışmış bünyelerimizde tuhaf bir etki yaratan Singapur’u gelin daha da detaylandıralım. Karşınızda tüm detayları ile Singapur Gezi Rehberi!

-Başlamadan gelen not: Aşağıda “dolar” adı altında geçecek tüm para birimleri Singapur dolarıdır. Bildiğimiz Amerikan doları ile karıştırmayın.

gardens by the baySingapur’a Ne Zaman Gidilir?      

Söz konusu Avrupa olunca hava durumunu kestirebilmek biraz daha kolay, ancak buradan çok uzaklarda, havasını suyunu bilmediğiniz bir yerdeki durumu bu mesafeden algılamak zor olabiliyor. Özellikle “tropik iklim” kısmını duyunca işler iyice “ulan ne giyilir buraya?” noktasına gelebilir. Korkmayın, yettik!

Bir kere şu konuda anlaşalım, Singapur Ekvator’a çok yakın olması nedeniyle her daim sıcak. Hava durumu çok ekstrem bir durum olmadığı, ortalık dünyanın sonu gelmeli Will Smith filmine dönmediği sürece 25+ civarlarında gezinecek. İsteseniz de istemeseniz de İsmail Türüt gibi terleyeceksiniz. Dolayısıyla “şu zaman giderseniz hava biraz daha serin olur” gibi bir genelleme yapabilmek mümkün değil. Bu noktada aslında Singapur’a gitmek için havayı baz alarak net bir ideal dönem belirlemek yersiz olduğu için, onun yerine size birkaç ipucu vermeyi tercih ederiz;

-Singapur her daim sıcak olduğu gibi, yağmur yağma ihtimali de her gün var. Dolayısıyla ne zaman giderseniz gidin, yanınıza mutlaka bir şemsiye almalısınız. Üşeniyorsanız oraların bakkalı sayılabilecek 7-Eleven’larda kolaylıkla şemsiye bulabilirsiniz.

-Singapur ile ilgili pek de beklenmedik ve tuhaf bir durum söz konusu, biri sizi uyarmadığı takdirde büyük ihtimalle aklınıza gelmeyecek bir sorun. Ülke genel olarak çok sıcak olduğu için metro, avm, kafe vb. kapalı alanları manyaklar gibi soğutuyor, küçük bir buzdolabı deneyimine çeviriyorlar. Çantanıza bir adet hırka atmakta fayda var.

-Gideceğiniz dönemi seçerken şehrin etkinlik takvimini kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Aksi takdirde zaten kalabalık olan şehirde x2 turist ile karşı karşıya kalabilir, sinir katsayınızı da iki katına çıkarabilirsiniz. Konuyla ilgili şuraya bakmakta fayda var.

-Yukarıda söz ettiğimiz aksine, eğer alışveriş manyağıysanız “Grand Singapore Sale” döneminde giderek %70’e bir türlü varamayan indirimleri yakalayabilir ya da “Chinese New Year” yani Çin Yeni Yılı döneminde giderek kendinizi pek değişik etkinliklerin içinde bulabilirsiniz. Yeni yıl döneminde mağazaların 1-2 günlüğüne de olsa kapanabildiği de aklınızda bulunsun.

-Eğer kolay hasta olabilen bir bünyeniz varsa Türkiye’ye göre kış aylarında giderseniz vücudunuz duruma baya şaşırabilir. Çünkü Türkiye’de hava 10 derece sularında ilerlerken Singapur’da 33 dereceye maruz kalma ihtimaliniz çok yüksek. Böyle bir hassasiyetiniz varsa en azından bahar ya da yaz aylarında giderek çok büyük bir hava değişimiyle karşı karşıya kalmamayı sağlayabilirsiniz.

SONY DSCUlaşım

Singapur’da ulaşım konusunda genel olarak bir sorun yaşamayacağınızı söyleyebiliriz. Zaten küçük bir şehir olması, metro ağının gayet yeterli oluşu ve Uzak Doğu’daki birçok ülkenin aksine taksiye binmenin bir kazıklanma mevzusu olmadan güvenli bir şekilde sonuçlanabileceği sayılı ülkelerden biri olması nedeniyle her yere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Konuyu biraz daha detaylandıracak olursak;

Havaalanından Şehre Ulaşım:

Singapur Changi Havaalanı’ndan şehir merkezine ulaşabilmenizin taksi, otobüs ya da metro şeklinde üç farklı yolu var. Eğer taksi kullanmak isterseniz yaklaşık yarım saat sürecek bir yolculuk ile gideceğiniz bölgeye göre 20-40 dolar arası bir şey ödemeniz muhtemel. Her terminal çıkışında kolaylıkla taksilere ulaşabilirsiniz. Gece 12 ile sabah 6 arası gece tarifesi uygulandığı (yani %50 daha yüksek ücret) aklınızda bulunsun. Taksi konusunda daha detaylı bilgiyi şuradan edinebilirsiniz. Bu arada, yolculuğunuz bittiğinde ücrete 3-4 dolar daha eklenirse şaşırmayın, şehrin belli noktalarına girerken belli bir ücret uygulaması mevcut.

*Eğer bütçenizi zorlamaya niyetli değilseniz ve metro kullanmak isterseniz yapmanız gereken havaalanı içindeki “Train to the city” işaretlerini takip etmek. Amacınız havaalanına ulaşımı kolaylaştırmak için oluşturulmuş tek hattan, ana MRT hattına, “Tanah Merah” istasyonuna ve oradan da şehrin geri kalan noktalarına ulaşmak. Ancak metroda bavulunuzu yerleştirmek için herhangi bir alan olmadığını ve söz ettiğimiz bu hattın sabah 6 sularında çalışmaya başladığını hatırlatalım. Sonra vay efendim metro var dediniz, binemedik, bindik de bavulumuzu sığdıramadık diye bize kızmayın.

*Havaalanından son seçeneğiniz ise (tabi eğer araba kiralamayı falan düşünmüyorsanız) otobüs. 2 dolara, yaklaşık 1 saat süren bir yolculuk sonrası şehre kolaylıkla ulaşabilirsiniz. İlk sefer yine 6 sularında başlıyor ve otobüs durakları 3 terminalin alt katında da bulunuyor. Bu noktada saçma bir takıntılarını da hatırlatalım; Otobüs ücretini tam vermeniz gerekiyor, para üstü veremiyorlar.

singapore metro mapŞehir İçinde Ulaşım:

Singapur’da her şehir için bulunduğumuz “ayaklarınıza kara sular inene kadar yürüyün” şeklindeki anneanne tavsiyemizi verdikten sonra bir şekilde elbet kullanacağınız toplu taşıma hakkında da bilgi verelim. Bize kalırsa bulunacağınız her türlü aktivite için metro ve metronun çalışmadığı saatler için rahatlıkla taksi kullanabilirsiniz. Taksi için şehrin birçok yerinde karşılaşabileceğiniz taksi bekleme noktalarına gitmeniz ve oradan binmeniz gerekiyor. Ancak kocaman bir çılgın, iflah olmaz bir asiyseniz yoldan çevirdiğinizde durdukları da oluyor tabi.

Metro için konuyu biraz daha detaylandıracak olursak durum şu: Kalabalık olsa da, şehrin neredeyse her noktasına kolaylıkla ulaşmanızı kesinlikle sağlayacaktır.  Metro için ödeyeceğiniz ücret ise, gideceğiniz mesafeye göre hesaplanıyor. Ancak siz bu hesaplara girmek istemiyorsanız direkt olarak Singapore Tourist Pass ya da Travel Card edinebilirsiniz. Bize kalırsa burada paylaşmış olduğumuz metro haritasını telefonunuza kaydederek neyin nerede olduğu meselesine daha gitmeden kolaylık getirebilirsiniz. Hadi yine iyisiniz.

chinatown singaporeSingapur’da Bütçe Meselesi ve Singapur’da Konaklama

Geldik zurnanın zırt dediği yere. Her gördüğümüzde kendimizi tıklamaktan alıkoyamadığınız “İşte dünyanın en pahalı şehirleri” listelerinin baş tacı Singapur’da bütçenizin anası ağlayacak mı? Cevap veriyoruz: Evet. İşin şakası bir yana, bu şehrin uygun fiyatlı olduğunu söylemek pek de mantıklı olmaz. Zaten uçak bileti alım aşamasında karşınıza çıkacak ücretler sonucunda şöyle bir sarsılacak, gerçeklerle yüzleşeceksiniz. Ancak bu demek değil ki varınızı yoğunuzu buraya dökmeniz gerekiyor. Size yardımcı olması açısından şehirde neyin ne kadar olduğuna dair birkaç örnek vermek gerekirse;

Ortalama bir restoranda ana yemek: 12-20 dolar arası

Bir şişe su: Yerine göre 1-3 dolar arası

Bira: 7-14 Dolar arası (bu konuda manyaklar)

Kahve: 3-6 Dolar civarı

Ortalama bir barda kokteyl: 12-15 dolar civarı

İnceden pahalı sayılabilecek bir restoranda ana yemek: 25 dolar +

Sigara (Marlboro): 13 dolar

-Menülerde gördüğünüz ücretlere sonradan %7 KDV artı genellikle %10 bahşiş ekleniyor ve hesap önünüze o şekilde geliyor. Hesap fazla geldi diye gerginlik çıkarmadan önce bu anı hatırlayın.

Konaklama konusunda size verebileceğimiz en makul tavsiye “Ay gidin Marina Bay Sands’de kalın, havuzu müthiş….” sığlığının ötesine geçerek, metroya yakın olabileceğiniz bir yer seçmeniz. Çünkü özellikle siz de bizim gibi otel kahvaltısı yerine yeni yerler denemeye çalışıyorsanız aç halinizle sabahları yaldır yaldır yürümek adeta eziyete dönüşüyor, eğer oteliniz toplu taşımaya yakın değil ise gece yemeğe gitmeden önce üst baş değiştirme kararı aldıysanız yürüyeceğiniz mesafeyi düşünerek bir anda her şeyden cayıveriyorsunuz. Daha spesifik olmamızı isterseniz, bizce Orchard Road civarında kalırsanız hem istediğiniz çoğu noktaya yürüyebilir, hem de birçok metro durağının orta yerinde konaklayabilirsiniz.

Singapur’da Gezilecek&Görülecek Yerler

Singapur öyle müze müze gezeceğiniz, ihtişamlı bir tarihe boğulacağınız “bu kadar şeyi nasıl yetiştireceğim” tarzı kültür patlaması şehirlerinden değil. Efendi gibi, sakin sakin, yorulmadan gezebileceğiniz, düz ayak bir şehir olmasının yanı sıra, küçük çaplı bir medeniyet karması olduğu için daha çok kendinizi şehrin akışına bırakmanız türden bir metropol. Dolayısıyla bir yerleri görüp listenize tik atma meselesini burada kolaylıkla çözebilirsiniz. Biz yine de gözden kaçırmamanız gereken noktaları şöyle detaylı bir biçimde sıralayalım.

orchard-roadOrchard Road

Singapur’da gözden kaçırmanızın mümkün olmadığı ana caddelerden biri olan Orchard Road, aslında alışveriş merkezleri ve mağazalarla dolu, gecesi de gündüzü de oldukça kalabalık bir lokasyon. Aynı zamanda bölge oldukça turistik olduğu için bol bol kafe ve restoran ile de karşılaşabilirsiniz. Çok bir olayı olduğunu söylersek abartmış oluruz, ancak yine de özellikle şehre alışveriş konusunda bir beklenti ile gittiyseniz, yolunuzu buraya düşürebilirsiniz.

-Elektronik alışverişi yapmak niyetindeyseniz cadde üzerindeki Lucky Plaza’dan uzak durmanız sizin için daha iyi olabilir. Aksi takdirde “çarşıdan aldım Samsung, eve geldim YUMATU” durumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak para bozdurmak için buranın alt katındaki tuhaf bir şekilde sürekli gülümseyen Hindistanlı hakimiyeti altındaki döviz bürolarını kullanabilirsiniz. Evet pek güven veren tavırlar sergilediklerini söyleyemeyeceğiz, ancak bir terslik çıkardıkları olmuyor.

-Cadde üzerinde gerçekten onlarca alışveriş merkezi bulunuyor. Türkiye’den alışkın olduğumuz alışveriş merkezi manyaklığının zirvesine ulaşmak isterseniz doğru yerdesiniz. Ancak buralara çok vakit ayırmak niyetinde değilseniz işinizi kolaylaştıralım, en başarılı olanları ION Orchard ve 313@Somerset. Niyeti bozup bütçenizi zorlayacaksanız Paragon’da da şansınızı deneyebilirsiniz.

-Caddeyle kesişen Scott’s Road üzerinde de birçok alışveriş&yeme içme seçeneği bulabilmeniz mümkün.

-MRT durakları: Orchard, Somerset ya da City Hall

singapore art museumSingapore Art Museum

Singapur Sanat Müzesi, doğruyu söylemek gerekirse düşük beklentilerle gittiğimiz ama gayet olumlu izlenimlerle ayrıldığımız bir müze oldu. Turistler tarafından pek de fazla ilgi görmediği için gayet rahat ve detaylı gezebilme fırsatı yakaladığımız müze, bizce ülkenin sanatçılarını tanımak adına gayet iyi bir tercih. Şehrin en büyük modern sanat koleksiyonuna sahip olan müzenin sitesini gitmeden önce ziyaret ederseniz, denk geleceğiniz geçici sergiler hakkında da daha detaylı bilgi edinerek buraya aşağı yukarı ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini daha kolay kestirebilirsiniz.

-Giriş 10 Dolar. Öğrenci kimliğiniz var ise 5 Dolar (Dikkatinizi çekeriz, öğrenciyseniz demiyoruz. Mesajı aldınız)

-Her gün 19:00’a kadar açık.

-Bras Basah metro istasyonundan 2 dakika yürüme mesafesinde.

singapur-donmedolapSingapore Flyer

Gezilecek bir yer olmaktan çok ikonik bir Singapur aktivitesi olan Singapore Flyer, Raffles Avenue’da bulunan bir dönme dolap. Tahmin ettiğiniz üzere çılgın bir turist magneti ama her klişenin kötü olmadığını kanıtlayacak nitelikte pek güzel dakikalar geçirmenizi sağlayabilir. Bir turunu yaklaşık 30 dakikada tamamladığı için zamanınızı ona göre ayarlamayı unutmayın. Bir de unutmadan, hava karardıktan sonra binerseniz etraf daha bir güzel görünüyor.

– Konuyla ilgili tedirginlik yaşayanlar için adeta Uğur Dündar gibi doğruları paylaşalım; 2008 yılından beri aktif olan dönme dolabın daha önce birkaç vukuatı var.  Daha önce bazı teknik sorunlar nedeniyle insanların birkaç kez 4-5 saat süreyle mahsur kaldığı olmuş. Lakin daha beter bir durum yok, bizce rahat rahat binebilirsiniz. (Tedirgin ettik di mi?)

-Metronun Promenade durağında inerek kolayca ulaşabilirsiniz.

-Bilet konusunda durum biraz karışık, çünkü bineceğiniz kabinlerin birkaç farklı çeşidi var. En klasik olanı 33 Dolar. Diğerleri ise daha alengirli şeyler. Vay efendim şampanya verelim VIP uçuralım, çok özel kokteylimiz var ondan verelim siz de bize daha fazla para verin tarzı şeyler. Onlarla ilgilenenler için şuraya tık tık.

singapur tapınakChinatown

Biraz da etnik, otantik şeyler görelim, başlatma Orchard’ına diyenler için Chinatown’un kapılarını aralayalım. Singapur’da kısa bir zamanınız varsa ve Uzak Doğu kültürüne özgü bir şeyler görebilmek peşindeyseniz bizce zamanınızı Chinatown bölgesine ayırmalısınız. Türlü türlü restoran, mağaza, sokak yemeği, tapınak, hediyelik eşyacı ve türevleriyle karşılaşabileceğiniz bu bölge şehrin geleneksel yönünü görebileceğiniz sayılı yerlerden.

Buddha Tooth Relic Temple bu bölgede bulunuyor ve Budizm namına bir şeyler görmek niyetindeyseniz kesinlikle atlamamanız gereken tapınaklardan biri. Giriş ücretsiz ve 18:00’a kadar ziyaret edebilirsiniz. Eğer Budizm konusunda daha fazla detay istiyorsanız Buddhist Culture Museum da hemen burada bulunuyor.

-Bir Hindu tapınağı olan Sri Mariamman Temple da South Bridge Road üzerinde bulunuyor ve Singapur’da bulunan en eski Hindu tapınağı olma özelliğini taşıyor. Yağmur tanrısı olarak bilinen ve hastalıkları iyileştirme gücü olduğuna inanılan Mariamman’a adanmış olan bu tapınağı bu işlerden anlamıyorsanız ya da konuya ilgi duymuyorsanız bile sırf mimarisi sebebiyle mutlaka görmelisiniz. Akşam 9’a kadar açık.

-Bölge ilginizi çektiyse ve daha detaylı bilgi edinmek isterseniz, “Food Tour Singapore” tarafından düzenlenen ve yemek tadımı ile kültürel gezileri kapsayan Chinatown turuna katılıp ortalığı lokal rehberler eşliğinde gezebilirsiniz. 60 Dolar gibi bir ücreti var ve yeme içmesiyle birlikte yaklaşık 4 saat sürüyor.

-Chinatown’un neredeyse her noktasında ücretsiz Wifi bulunuyor. Fotoğraf paylaşacaksanız internet sömürmenin tam yeri tam zamanı sevgili yurtdışında internetsizlikten kuruyup kalan turist dostlarımız.

-Lokal yemek ve Çin mutfağı denemek isterseniz Chinatown Food Street’e mutlaka uğramalısınız. Chinatown civarında göreceğiniz sokak yemeklerinin de devlet denetiminde olduğunu ve rahatlıkla yiyebileceğiniz de unutmayın. Yaşasın, tatili tuvalette geçirmek zorunda değilsiniz.

Clarke_Quay,_Singapore_(3170277473)Clarke Quay

Clarke Quay ile bağ kurmak istiyorsanız baştan söyleyelim, buraya gece gitmeniz gerekiyor. Turist lokal karışımı, restoranlı barlı, yemeli içmeli bu bölge hem Singapur gece hayatını deneyimleyebileceğiniz hem de kafanıza göre bir bara oturup sakin sakin içkinizi yudumlayabileceğiniz canlı, hareketli bir bölge.

-Clarke Quay metro istasyonunda inerseniz olayların göbeğine düşersiniz.

singapore-botanical-gardensSingapore Botanic Gardens

Şu ana kadar söz ettiğimiz bölgelerin hafif dışında kalan, ama zaten dut kadar şehir olduğu için sizi hiç de zorlamayacak olan Singapur Botanik Bahçeleri, ülkenin ana turist aktivitelerinden biri. Tabi boşuna övünmüyorlar, zira burası özellikle vaktiniz bolsa her daim sıcak olan Singapur havasında spor ayakkabılarınız çekip en az yarım gününüzü geçirmelik bir nefes alma alanı. Artık yanınıza kahvaltınızı alıp çimlere mi bayılırsınız, tai chi mi yapanlara mı dadanırsınız yoksa Swan Lake kenarında (buraya bale temalı espri yapmamak için kendimizi nasıl zor tutuyoruz bir bilseniz) kuğu mu kovalarsınız bilemiyoruz. Ancak muhteşem bitki çeşitliliği ve daimi huzur kaynağı oluşu nedeniyle bu bahçeleri es geçmek olmaz.

National Orchid Garden yani Ulusal Orkide Bahçesi de botanik bahçeleri kapsamında mutlaka görmelik. Bu kadar çok orkide çeşidini başka bir yerde bir arada görebileceğinizi sanmıyoruz, üşenmeyin. Kendileri 19:00’a kadar açık.

-Botanic Gardens metro durağında inerseniz şahane olur. Farkındaysanız burada metro isimleri inanılmaz amaca yönelik.

little india singaporeLittle India

Küçük Hindistan deyince havası kaçtığı için Little India diye seslenmeyi sevdiğimiz bu bölge adından da anlayabileceğiniz üzere Singapur’da Hindistan kültürünü yansıtan, rengarenk, bol baharat kokulu bir mahalle. İlk etapta o amaçla kurulmuş olmasa da günümüzde baya ciddi turist çeken bir bölgeye dönüşmüş durumda.

-Ana caddesi Serangoon Road olan mahallenin en büyük olayı Sri Veeramakaliamman Temple. Singapur’daki en önemli Hindu tapınaklarından biri olmasının yanı sıra, yine mimari açıdan çığır açmış durumda. Bizce bu civara yolunuz düşerse kesinlikle görmelik.

-Her şeyin en ucuzunu, en çakmasını, en “ulan bunu da mı yapmışlar” versiyonunu bulabileceğiniz tanıdık isimli Mustafa Centre Little India’da bulunuyor. Tuhaf bir ortam, ne aldığınıza, neye para harcadığınıza dikkat edin.

-Bu bölgede yiyeceğiniz sokak yemekleri konusunda dikkatli olmakta da fayda var. Yemeyin demiyoruz tabi, ancak midenizin kaldıracağından fazla baharatlı ya da biraz “pis” olabilirler, uyarmamış olmayalım.

haji lane singaporeHaji Lane

Singapur’daki tartışmasız favori bölgelerimizden biri olan Haji Lane, Müslüman bölgesinde, kimsenin uğramadığı saçma sapan, boş bir sokak halindeyken, bizim Karaköy tadında, tasarım butik ve kafelerle dolu, acayip sevimli bir bölgeye dönüştürülmüş. Tasarım butik deyince gözünüz korkmasın, gayet makul fiyatlı ve orijinal ürünler bulabilmeniz, alışverişin dibine vurabilmeniz mümkün. Bizce hazır giyim mağazalarına kıyasla çok daha mantıklı bir harcama olacaktır.

-Özlem gidermek isteyenler için bölgede bir adet Türk kahvesi bulunuyor ve içeride Türk kahvesi de yapıyorlar. (kelime oyunumuzun şahaneliği)

-Jazz sevenler için Haji Lane üzerindeki bir ara sokakta bulunan Blu Jazz Bar sevimli bir alternatif olabilir. Tuhaf bir şekilde menülerinde acılı ezmeden cacığa hatta tavuk şişe uzanan bir Türk mutfağı zenginliği olması da bizi baya şaşırttı. (Tamam kabul ediyoruz görünce dayanamayıp yedik)

-Alışverişe niyetlenenler, özellikle Know It Nothing, Pluck ve Salad Shop’u gözden kaçırmayın. Yeni gruplar keşfetmek isteyenler ve plak koleksiyonu gibi işlere girişmiş olanlar ise Straits Record’a bir göz atabilir.

-Haji Lane kafe konusunda inanılmaz bir çeşitliliğe sahip, insan nerede oturacağını, ne yiyeceğini şaşırıyor. Bu noktada size birkaç tavsiye verecek olursak, tam olarak Haji Lane üzerinde bulunan Shop Wonderland ve Elffin Elffin’i, biraz daha sağa sola dalacak olursanız Baghdad Street üzerindeki La Marelle’i ya da Aliwal Street üzerindeki aşırı şirin Eat Play (evet play) Love’ı tavsiye edebiliriz.

universal-studio-singaporeUniversal Studios

Singapur’daki Universal Studios’u izninizle Amerika’dakini görenler ve görmeyenler için ayrı ayrı değerlendirmek istiyoruz. Zira Universal Studios şahanedir, süperdir, harika vakit geçirmeniz neredeyse garanti gibidir ancak bu cümlede lafı geçen Universal Studios öznesi, Amerika’da bulunanları kapsamaktadır. Dolayısıyla oradakini görüp bir heves Singapur’dakine de gitmeye niyetlendiyseniz çocuksu ve sönük bulma ihtimaliniz çok yüksek. Fakat daha önce Universal Studios deneyiminiz olmadıysa ve Singapur’da bol vaktiniz varsa, bizce bir uğrayabilirsiniz.

-Universal Studios Sentosa Adası’nda bulunuyor. Buraya ulaşabilmek için metro ile Harbour Front istasyonuna gidip oradan Sentosa Express’i kullanabilirsiniz. Waterfront durağında inip biraz yürürseniz buraya kolayca ulaşabilirsiniz.

National_Museum_SingaporeNational Museum of Singapore

Singapur’un 3 günlük tarihi ve olmayan kültürüyle ilgili (Singapur Severler Derneği ayaklanmaz umarım) ekstra bilgi edinmek isterseniz Singapur Ulusal Müzesi’ne uğrayabilirsiniz. Stamford Road üzerinde bulunan müzede ülkenin geçmişini anlatan çeşitli fotoğraf, video ve görseller mevcut. Onlar da tarihleri konusunda çok büyük bir iddiaya sahip olmadıkları için pek fazla anlatacak şey bulamamışlar zaten. Tamam daha fazla abartmıyoruz.

-Her gün 10:00-18:00 arası açık.

-Giriş 6 Dolar.

Merlion Heykeli

Singapur’un yarı balık-yarı aslan şeklindeki saçma sapan sembolü Merlion, bazı devlet büyüklerimizin bayılacağı türden bir FIŞKİYE. Kendisi aynı zamanda Singapur’un orijinal ismi Singapura yani “Lion City” sözcüğünün bir simgesi olarak da yapılmış bir heykel. Ciddi bir turist magneti olsa da, yanına gidip gördükten sonra yaşanan “ee şimdi?” şeklindeki South Park sessizliğini yaşamanıza, bizce çok da gerek yok. (Gitmeseniz de olur, onun yerine şehri keşfedin diyorlar)

-Raffles Place metrosunda inerek buraya kolayca ulaşabilirsiniz.

by William Cho https://www.flickr.com/photos/adforce1/8063264843Marina Bay Sands

Singapur’un simgelerinden biri haline gelmiş Marina Bay Sands Otel’i 3 gökdelenin tepesine kondurulmuş gemi figürü ile kolaylıkla tanıyabilirsiniz. “Gidip otel mi gezeceğiz?” dediğinizi duyar gibi oluyoruz. Fakat Marina Bay Sands yalnızca bir otel değil, alışveriş merkezi, yeme içme mekanları vb. yerleri kapsayan dev bir kompleks. Ayrıca Singapur şehir silüetini karşıdan gözlemleyebileceğiniz pek şahane bir alana da ev sahipliği yapıyor.

-Otelin tepesinde müthiş bir Infinity Pool, yani o fotoğraflarında gördüğümüz türden sonsuz görünümlü bir havuz bulunuyor. Ancak biraz fazla ilgi görmesi nedeniyle dışarıdan girişlere kapalı. Dolayısıyla ya burada konaklayacaksınız, ya da o havuzu unutacaksınız.

-Şehrin en güzel roof top’larından biri otelin içinde bulunuyor; Ku De Ta.

singapore zooSingapore Zoo

Biz hayvanat bahçeleri konusunda kafası karışmış insanlarız. Zira hayvanların belli bir alana tabiri caizse “tıkılmış” olmaları aslında gerçekten üzücü ve sinir bozucu bir durum. Bu noktada Singapur Hayvanat Bahçesi’ni biraz olsun takdir ediyoruz, çünkü en azından hayvanlara daha geniş ve özgür olabilecekleri alanlar sağladıkları kesin. Dolayısıyla illa ki hayvanat bahçesi gezecekseniz, bu ödüllere boğulmuş hayvanat bahçesini tercih edebilirsiniz.

-Burası ile ilgili en büyük turist tuzaklarından biri kesinlike Night Safari. Gece safarisi yapacağız, vahşi hayvanlar jipimizin üstüne çıkacak, zürafa burnumu öpecek falan diye hevesleniyorsanız boşa, çünkü hayvanların görebileceğiniz yakınlıkta olma ya da karşınıza çıkma ihtimalleri bile oldukça düşük.

streetartİpuçları

-Sigara içenler için Singapur küçük çaplı bir cehennem simülasyonuna dönüşebilir. Zira bu konuda pek hassaslar ve ciddi yasaklar uyguluyorlar. Ülkedeki kafe, restoran ve aklınıza gelebilecek birçok alanda (otobüs durağı, avm ya da sokağın orta yer dahil) sigara içmek yasak. Üstelik ülkeye 1 paketten fazla (hatta içinden bir adet sigara içilmiş bir paket olması gerekiyor) sigara sokmanız yasak. Aksi takdirde ciddi bir para cezası ödemeniz gerekiyor. Dolayısıyla free shop’tan karton karton sigara alıp gitmeye kalkışmamanız gerektiği gibi, izin verilen alanlar dışında sigara içerken yakalanırsanız da sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu konuda gerçekten dikkatli olun. Halk bu sigara içmeme işini çok sallamasa da bu adamların sağı solu belli olmaz, en azından sokaklar koydukları sigara içme alanlarında sigara içmeye özen gösterirseniz, bir sorun yaşamadan dönebilirsiniz.

-Hazır yasaklardan bahsetmişken, adeta bir YASAKLAND olan Singapur’da para cezası olan birkaç konuya daha değinelim: Yere tükürmek, çiçek koparmak, sakız çiğnemek, hatta ülkeye sakız sokmak ve sifonu çekmemek yasak. Sizi nasıl sifonu çekmezken yakalayabildiklerini biz de tam bilemiyoruz. Sifonu çekmeden yakalanırsanız “Bunu benden önceki yapmış” diyerek sıyrılmayı deneyebilirsiniz, ama bizce çekseniz iyi olur. Gördüğünüz gibi OitheBlog olarak tuvalet eğitiminizi de önemsiyoruz.

-Buraya diğer Asya şehirlerinden geçiş yapıyorsanız üzerine çökmüş olan “trafik işaretlerini sallamama” rahatlığından bir çırpıda kurtulmanızı da tavsiye ederiz. Zira gecenin 3’ünde boşalmış sokaklarda dolaşan 3 sarhoş Singapurlu bile, kırmızı ışık yandığında bekleme kararı alıyor. Ani karar yok, asilik yok, kurallara uymazsanız cezalardan ceza beğeniniz efendim.

-Singapur, Türkiye’den 6 saat ileride. Uçuş ise yaklaşık 12 saat sürüyor. Jet-lag olmak için şahane bir fırsat.

Singapur Gezi Rehberimiz kapsamında DEV HATIRLATMA: Prizlerimiz aynı değil, gitmeden önce mutlaka dönüştürücü alın.

-Teknolojik alışveriş peşindeyseniz çok net adresinizi veriyoruz: Funan DigitaLife Mall. Her türlü orijinal teknolojik ürünü yer yer Türkiye’ye kıyasla çok uygun fiyatlı, yer yer benzer fiyatlarda ama daha çok çeşit ile bulabilmeniz mümkün. Akşam 10:00’a kadar açık ve City Hall metrosundan 3-4 dakikalık yürüme mesafesinde.

7 Comments

  • merhaba bilgilendirme için teşekkürler ben birşey danışmak istiyorum,epey bir niyetlendim gitmeye ama sonra deng humması diye birşey duydum.Hiçbir gezi yazısında yer almıyor ama araştırdığınızda 2016 yılında 12000 kişinin singapurda sinek ısırığı sonucu bu hastalığa yakalandığını okuyorsunuz.Bununla ilgili bir fikriniz var mı acaba?teşekkürler…

  • Merhaba 🙂 Staj için singapura gitmeyi düşünüyorum ama ister istemez aklıma kadınlara nasıl bir muamele yapıldığı geliyor ve ilk defa tek kadın olarak gezicem beni bilgilendirirseniz sevinirim 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir