Disney World: Tavşan Deliğinden Geçmenizi Gerektirmeyen Harikalar Diyarı

large (1)

Disney World deyince aklınıza çoluklu çocuklu, bol Mickey’li Minnie’li, bol roller coasterlı, bol atraksiyonlu bir eğlence merkezi geliyordur diye tahmin ediyorum. Paris’de bulunan Disneyland’a 2 kere gitmeme rağmen, Disney World’e giderken 10 yaşında bir çocuğun gösterdiği heyecanı, 22 yaşında gösterdiğim yerdir burası. 22 yaşında eşek kadar bi’ kızın Mickey Mouse kostümüyle ortalıkta dolaşan birine sarılıp fotoğraf çektirmesi saçma mı? Yok canım.

Amerika’nın Florida eyaletinde, Orlando şehrinde bulunan Disney World, kendine ait bir şehir üzerine kurulmuş resmen. Gez gez bitmiyor, insanın ayaklarına kara sular iniyor.(babanne in the house) Park 150 hektarlık Lake Buena Vista bölgesinde 4 ana tema parkından ve 2 su parkından oluşuyor. Çok hırslıysanız, illa ben parkın her karesini gezeceğim diyorsanız burada  1 hafta bile geçirmek mümkün. Ama şahsen bence, burada ilginizi çeken parkları belirleyip 2-3 gün geçirmek ideal. Orlando  dengesiz hava koşullarıyla ünlü. Dönemsel yağmurlara, kasırgalara yakalanmayı riske etmek istemiyorsanız Haziran ile Kasım arası aylarda gitmeyin. Zaten yaz aylarında inanılmaz bir sıcağa ve rutubete maruz kalıyor burası, ıstakoz gibi pişmek istemiyorsanız, sıcakta ridelara sıra beklerken buhran geçirmek istemiyorsanız Mayıs gitmek için en ideal zaman. Eğer pişmiş bir ıstakoz istiyorsanız ise, onu bile parklarda bulmanız mümkün.

Ulaşım

Orlando havaalanından Disney World’e ulaşmanın birkaç yolu var. Biz Universal Studios ve Outlete, oradan da Miami’ye geçeceğimiz için havaalanından araba kiralamıştık mesela. Gördüğünüz gibi çok havalıyız. Zaten Orlando’ya kadar gelmişken, meşhur outlet’i ‘Premium Outlet’ ve Universal Studios parkını ziyaret etmezseniz sizinle olan ilişkimizi bi’ gözden geçirmemiz gerekecek.  World Disney’in yeri ayrı ama Universal Studios tarif bile edemeyeceğim (başka bir postta tarif edeceğim aslında çünkü orası benim abartısız dünyada en sevdiğim yer)  bir yer, mutlaka, MUTLAKA gidin. Outlette güzel bir şeyler bulma potansiyeliniz farklılık gösterebilir, burayla ilgili çok büyük bir iddiam yok açıkçası.

largeOrlando’ya sadece Disney için geldiyseniz ve dönüşte tekrar havaalanına gidecekseniz araba kiralamanız pek mantıklı değil. Çünkü arabaya verdiğiniz günlük ücret dışında bir de orada kaldığınız süre içinde otoparkta bekleyen arabanız için boşu boşuna günlük $15 vermiş olursunuz. Parklar arası mesafeler yürüme mesafesi olmadığı için arabayla daha kolay ulaşabileceğinizi düşünebilirsiniz, düşünmeyin. Parkın içinde birçok noktadan sürekli otobüs ve tekne kalkıyor. Aşağıda biraz daha detaylandıracağım bunu, merak etmeyin. Yine de araba konusunda ısrarlıysanız aklınızda bulunsun parkın içindeki herhangi bir otoparkta günlük ücreti ödediğinizde diğer otopark noktalarında tekrar ücret vermeniz gerekmiyor.

Bir başka seçenek de tabi taksi veya havaalanında karşılaşacağınız özel taksiler. Havaalanından Disney World yaklaşık 30km. Taksi ücreti de yaklaşık 50 dolardı en son.

Son olarak Disney, havaalanından ulaşım için Disney’s Magical Express diye ücretiz bir servis sunuyor. Akbiliniz varsa indirimli olarak kullanabilirsiniz. (Bugün çok şakacıyım) Bu servisten yararlanmak için Disney’in kendi bünyesindeki otellerde konaklamanız gerekiyor. Havaalanında ana terminalin B kısmında, 1. Katta bulunan ofislerine giderek bu servisten yararlanabilirsiniz. Ama yerinizi garanti etmek istiyorsanız  (407) 939 62 44 nolu telefondan rezervasyon yapmanızı öneririm. Dönüş için de ulaşım aynı şekilde ücretsiz: bu rezervasyonu da yine telefondan veya otelinize danışarak gerçekleştirebilirsiniz. Bu servisin şöyle bir sıkıntısı var yalnız: havaalanında ofislerine gittiğinizde bavullarınızı onlara teslim etmeniz gerekiyor ve neden ben de bilmiyorum bavullar siz otelinize ulaştıktan 3 saat sonra odanıza varıyor. Otele gittiğinizde hemen ihtiyacınız olacak şeyler varsa yanınıza almayı unutmayın.

Disney otellerine, parklara, Disney Downtown bölgesine gitmek için birçok noktadan kalkan ücretsiz otobüsleri, tekneleri, ve monorail’i kullanabilirsiniz. Gördüğünüz gibi birçok ulaşım seçeneği olduğu için araba kiralamanızın mantıksız olacağını tekrar vurgulamak isterim. Hangi noktalardan kalktığı ve nerelere gittiği konusunda detaylı bilgi için:

https://disneyworld.disney.go.com/planning-guides/in-depth-advice/resort-transportation/large (5)

Bütçe

Otel fiyatları gecelik $100-$600 arasında değişiyor. Gördüğünüz gibi değişmelere doyamayan, pek geniş bir aralık. Hatta 50 dolara kamp yapabileceğiniz bile bir alan var ama bu seçeneği değerlendirmek isteyeceğinizi düşünmediğim için çok üstünde durmuyorum. (Aslında ben göz önünde bulundurmadığım için bilgim yok demek daha doğru olur, çünkü o yorgunluğun üstüne dünyadaki en güzel şey rahat bir odada kalmak oluyor) Tabi döneme göre de farklılık gösteriyor bu fiyatlar.

Parklara giriş ücretleri ise $90 civarında. Fiyatlar parklara göre değişiyor. Günlük bilet almayıp, birkaç günlük bilet paketi satın aldığınızda fiyatlar daha uyguna geliyor. Ama bu şekilde günde sadece 1 parka giriş yapabiliyorsunuz. Gerçi parkların büyüklüğünü göz önünde bulundurduğunuzda günde birden fazla park gezmeniz pek mümkün değil, ama hızlandırılmış bir tur yapacaksanız ‘park hopper’ opsiyonu ile diğer parklara geçiş yapabiliyorsunuz. Bu opsiyonun $50 gibi ekstra bir ücreti var. Su parklarına da ayrıca bilet alınması gerekiyor bu arada. İnternetten (aşağıda linkini bulabilirsiniz) bilet satın almak mümkün, ama en kolayı gittiğinizde almak bence. Hatta biz otelden satın almıştık, tahmin ediyorum ki çoğu otelin bu servisi vardır.

https://disneyworld.disney.go.com/tickets/

Yeme-içme için Disney’de pek çok seçenek var. Tabi bir çoğu Amerika’nın genel konseptine uygun fast food yemekleri üzerine kurulu. Obez olmak için gerçekten harika bir fırsat. Sabah ve öğlen yemeklerini parkların içindeki restoranlarda veya otelde geçiştirebilirsiniz. Akşamları daha eğlenceli ve hareketli ortamlara girmek istiyorsanız, Disney Downtown bölgesinde, ‘boardwalk’ üzerinden bulunan restoranlara gidin. Orada Venezuela’lı kızlarla tanışabilir, İtalyan erkekleriyle romantik anlar yaşayabilirsiniz. Şaka şaka. Öyle bir an için sevindireyim dedim. Planet Hollywood meşhur yerlerinden biri mesela. Bütçeye gelecek olursak, fiyatlar değişiyor tabi. Şu listede bütçenize uygun restoranları ayırt etmeniz mümkün:

https://disneyworld.disney.go.com/dining/

large (7)

Konaklama

Disney World içinde konaklaylayabileceğiniz bir çok otel seçeneği var.  Tabi bu seçenekler park dışındaki diğer Orlando otellerine kıyasla epey pahalı. Ama otellerin hepsinde farklı farklı Disney konseptleri var ve burada konaklamak hem eğlencenin içinde olmanızı, hem de ulaşım açısından kolaylık sağlıyor. Oteller bulundukları parklara göre kategoriye ayrılıyor. Hangi parkın içinde kaldığınızın hiç bir önemi yok aslında. Kafanıza yatan, bütçenize uyan, ulaşım araçlarının kalktığı noktalara yakın bir otel seçin. Biz Epcot parkındaki  Walt Disney World Swan otelinde kaldık ve oldukça memnun kaldık, tavsiye edebiliriz. Hem diğer oteller arasında fiyat olarak en uygun hem de seyahat sitelerinde en çok puan almış otellerden biri olduğu için orayı seçtik.

9050518997_2bd8044149_z

Ulaşım hakkında biraz bilinçsiz olsak da bu konuda baya iyi bir yere kapak atmışız. Otel gölün hemen önünde olduğu için teknelerin kalktığı bir durağa 3 dakikalık bir yürüme mesafesinde. Bir de burada yaşadığımız saçma bir anıyı paylaşmadan duramıyacağım. Otelde standart bir oda rezervasyonumuz olmasına rağmen, check in sırasında suit odalarında ücretsiz konaklama teklifinde bulunuldu. Bir de üstüne parkta yeme içme, ıvır zıvıra kullanabileceğimiz 100 dolarlık bir hediye kartı verildi. Biz de anlamadık ama fazla da sorgulamadık.

Sabahları fazla vakit harcamak istemiyorsanız, muhteşem olmasa da otelde kahvaltı yapabilirsiniz. Kahvaltı genelde oda fiyatına dahil olmuyor. O yüzden otelde kapalı alanda vakit harcamak yerine, o gününüzü geçireceğiniz parklardan birinde, daha farklı bir atmosferde kahvaltı yapmanız daha keyifli olacaktır. Parklarda yemek yiyebileceğiniz bir çok seçenek mevcut.

Otel rezervasyonunu Disney’in kendi sitesinden yapabilirsiniz. Biz Expedia’dan yapmıştık. Bazen bu site daha uygun oda fiyatları sağlayabiliyor, karşılaştırmakta fayda var. Ayrıca Expedia, Cheap tickets gibi sitelerde uçak+otel paketleri satın alabileceğinizi de tekrar hatırlatmak isterim. Aşağıdaki linkte bütçenize göre, bulundukları park ve bölgeye göre ayrılan otel seçeneklerini bulabilirsiniz.

https://disneyworld.disney.go.com/resorts/

Parklar

ds

-Magic Kingdom Disney’in ana konseptini içeren ve özellikle çocuklar arasında en popüler tema parkı. Çocuklar diye özellikle vurgulamak istiyorum çünkü genel olarak baktığınızda burası yetişkinlerin çok ilgisini çekecek, veya gitmese aklında kalacak bir yer değil. Ama rollercoaster ve adrenalin odaklı değilseniz, Disney’in genel konsepti ve atmosferinde bulunmak istiyorsanız ve instagram’a “ben şok tatlıyaaaam” temalı fotoğraf koymak istiyorsanız mutlaka gitmek isteyeceğiniz bir yer. Disney karakterleri, Disney geçit töreni, Cinderella  Şatosu gibi Disney’in ana sembolleri sayılan atraksiyonlar bu parkta bulunuyor.

Bu parka gidecekseniz de yetişkin tribine girmeyin. Çocuklaşın, eğlenin. Çocuklara yönelik, bizim de çocukluğumuzun büyük bir parçası bir çok Disney karakteri ve filmleri üzerine kurulu dev bir set olan  Magic Kingdom parkının bazı ana atraksiyonları/roller coasterları: Space Mountain, Tea Cups, Peter Pan’s Flight, Pirates of the Caribbean. Bir de, burada geceleri Cinderella şatosu çevresinde muhteşem bir havai fişek gösterisi oluyor.

6287115735_b2fdd090b8_z

https://disneyworld.disney.go.com/destinations/magic-kingdom/

-Epcot açılımı Experimental Prototype Community of Tomorrow olan, Magic Kingdom Parkının 2 kat büyüklüğünde bir parktır. Future World ve World Showcase adında 2 bölümden oluşuyor. Future World çocukları bilim ve teknoloji hakkında bilgilendirmek ve sevdirmek üzere kurulmuş. Girişinde bulunan küre Spaceship Earth, Epcot parkının ikonik sembolüdür. Parkın öbür kısmı World Showcase, farklı ülkeler ve kültürler tanıtmak üzere 11 farklı ülkenin konseptini içeriyor. Burada bu ülkelere özgü yemekler, danslar, etkinliklerle karşılaşmak mümkün. Gördüğünüz gibi bu park da pek yetişkinliklere cazip bir yer değil. Özellikleri “ride” tutkunları için şunu da belirtmekte fayda var: bu parkta hiçbir rollercoaster yok. Bu park da geceleri yapılan havai fişek gösterisiyle meşhur. Disney World bütün servetini havai fişeklere yatırıyor herhalde. Bu gösterinin saati için oradayken bilgi almanız daha doğru olur, döneme göre değişiyor.

https://disneyworld.disney.go.com/destinations/epcot/

-Disney’s Hollywood Studios (eskiden MGM Studios olarak geçiyordu) ‘Lights, camera, action!’ Bu parkta adından da anlaşılacağı gibi, dev bir film stüdyosunda buluyorsunuz kendinizi. Bazı (Jaws, Indiana jones, Twister gibi) meşhur film sahnelerinin canlandırıldığı şovlarla/setlerle dolu bir park. Üstüne bir de kendimize göre rollercoaster/ride bulunca burası şahsen bizim en ideal ve en eğlenceli bulduğumuz park oldu. Özellikle Hollywood Tower’daki asansör düşüşü, Rock ‘n’ Roller Coaster gerçekten efsaneydi. Adrenalin tutkunları buraya! Ayrıca heyecan verici olmasa da ‘The Great Movie Ride’, bizim bugüne kadar en etkilendiğimiz şeylerden biri oldu. Ufak bir tren ile klasik Hollywood filmerinden bazı sahneler ve karakterler canlandırıyor.

large (4)

Not: Aerosmith ile ortak bir proje şeklinde geliştirilmiş, içeride neredeyse “ulan bu gerçek mi?” diye düşüneceğiniz gerçeklikte hologramlar mevcut. Buraya kadar her şey iyi hoş, çünkü oraya ilk kez giden biri olarak, içine girip leyla gibi dolaştığınız aletin, akabinde bir kapalı alan rollercoaster’ına dönüşeceğini bilmiyorsunuz. Aklnızda bulunsun, neler oluyor diye panik olmayın.

536274_10150787146371572_885312842_n

https://disneyworld.disney.go.com/destinations/hollywood-studios/

Disney’s Animal Kingdom kocaman bir hayvanat bahçesi sayılabilir. 1700 tane hayvan varmış bu parkta. Ayrıca burada da rollercoaster/thrill ride bulmak mümkün. Ne yalan söyleyeyim biz Hollywood Studios’dan sonra Disney’e doyduk, oradan Universal Studios’a geçtik. Yine de vaktiniz varsa, değişik bir atmosfer olabilir.

https://disneyworld.disney.go.com/destinations/animal-kingdom/

Etkinlikler

Dediğim gibi Disney bütün sermayesini havai fişeklere yatırıyor sanırım. Ama gerçekten büyüleyici bir ortam oluyor, mutlaka birini yakalamaya çalışın. Bunun dışında Disney’in ikonik etkinliklerinden biri haline gelen Disney karakteriyle dolu geçit törenini de kaçırmayın derim. Bu geçit günde 2 kere Magic Kingdom parkında gerçekleşiyor. Saatleri gittiğiniz güne göre kontrol edebilirsiniz. Ayrıca dönem dönem farklı etikinlikler/şovlar düzenleniyor. Otellerde, parklarda turistik bilgi alabileceğiniz bir çok nokta var. Broşürlere, afişlere bir göz atın derim. Örneğin biz bir gece Hollywood Studios’daki 30 dakikalık ‘Fantasmic!’ şovunu izlemiştik. Son olarak Disney’in parklar dışında bir de Downtown bölgesi ve burada bulunan bir ‘Boardwalk’ var. Burada hediyelik eşyalar satın alabileceğiniz, yemek yiyebileceğiniz yerler var.

boardwalk-00-full

1 Comment

  • Merhaba,orlando için araba kiralamadan gezme imkanı var mı? illa araba kiralayın derseniz tavsiye edebileceğiniz firma ismi var mı ? Son bir şey araç kiralarken kredi kartına bloke koyuyorlarya limitler nedir çok farklılık gösteriyor mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir